Klaus Iohannis a discutat cu președinta Ungariei despre discursul lui Orban de la Băile Tușnad

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis a primit-cu onoruri militareo la Palatul Cotroceni pe Katalin Novak
Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Katalin Novak, președinta Ungariei. Foto: presidency.ro

Discursul rasist al premierului maghiar Viktor Orban de la Băile Tușnad s-a aflat printre temele principale de discuție de la Cotroceni între președintele român, Klaus Iohannis, și președinta Ungariei, Katalin Novak, aflată într-o vizită oficială în România. Cu acest prilej, Iohannis a spus că România consideră Ungaria un stat vecin „important” și urmărește ca această cooperare între cele două țări se se desfășoare „în cele mai bune condiții”.

„Printre subiectele abordate astăzi s-a aflat și cel al vizitelor în România ale oficialilor ungari. Astfel, am subliniat foarte clar poziția constantă și principială a părții române, care se referă la necesitatea unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază”, a spus Klaus Iohannis.

Tototdată, președintele român a asigurat-o pe președinta Ungariei „de întreaga disponibilitate a autorităților române și a mea personal pentru consolidarea dialogului și a cooperării bilaterale. România urmărește ca această cooperare cu Ungaria, un stat vecin important, să se desfășoare în cele mai bune condiții și să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare și aprofundare, în interesul cetățenilor celor două țări, indiferent de originea etnică”.

Klaus Iohannis a mai adăugat că „este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional”.

„În acest context, am evocat din nou convingerea noastră profundă că persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie – singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora – și statul a cărui origine etnică o împărtășesc”, a mai subliniat președintele României.

Criza energetică și războiul din Ucraina, alte subiecte importante aflat pe agenda discuțiilor de la Cotroceni

„Printre cele mai stringente teme de actualitate se află și securitatea aprovizionării cu energie. Pe lângă discutarea perspectivelor proiectelor de cooperare în plan bilateral, în interesul ambelor state, am susținut poziția României privind importanța unui răspuns unitar, coordonat și urgent la nivelul Uniunii Europene în această privință. Am arătat că, în actualul context, se impune eliminarea, cât mai curând posibil, a dependenței energetice a Uniunii Europene și a statelor membre de Rusia. Este necesară continuarea dezvoltării proiectelor de infrastructură în interiorul Uniunii, prin consolidarea interconectărilor și a capacităților de stocare, în paralel cu diversificarea importurilor energetice și consolidarea producției energetice europene”, a spus președintele român.

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre războiul din Ucraina.

„Am abordat și situația din plan regional, european și global, profund afectată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am analizat implicațiile pentru noi toți, pe multiple planuri, nu doar din punctul de vedere al securității, dar și în plan economic sau umanitar, în materie de energie sau criză alimentară. România este pe deplin solidară cu Ucraina și vom continua să o susținem pe toate dimensiunile. Am evocat sprijinul oferit de România Ucrainei, inclusiv asistența acordată celor peste 2,2 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut granițele”, a spus Iohannis.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, cei doi președinți au „accentuat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova, ținând cont de multiplele crize cu care aceasta se confruntă, precum și pentru avansarea parcursului său european ca urmare a obținerii statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri