Klaus Iohannis mulţumeşte Franţei pentru „disponibilitatea” de a participa cu trupe în România

Data actualizării: Data publicării:
iohannis_florence
Florence Parly, ministrul francez al Apărării şi preşedintele României, Klaus Iohannis, la Cotroceni. Foto: Administraţia Prezidenţială

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit-o joi la Palatul Cotroceni, pe Florence Parly, ministru al Forțelor Armate din Republica Franceză, aflată în vizită oficială în România. Cu acest prilej, şeful statului român a mulţumit Franţei pentru „disponibilitatea” de a participa cu trupe în ţara noastră, în cadrul prezenţei înaintate a NATO.

„În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România și Franța și perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de apărare, agenda NATO și cea a Uniunii Europene, precum și pe evoluțiile recente în plan securitar din regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Președintele României a apreciat evoluția și rezultatele foarte bune ale cooperării bilaterale dintre țara noastră și Franța în domeniul apărării, inclusiv pe timpul misiunilor executate în comun sub egida NATO, UE, ONU și OSCE, precum și în cadrul exercițiilor multinaționale.

Referindu-se la criza de securitate din zonă, Președintele Klaus Iohannis a precizat că aceasta nu produce efecte doar la nivelul regiunii Mării Negre, ci afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic, subliniind, totodată, importanța unității și solidarității la nivelul Uniunii Europene și NATO.

În acest context, Președintele României a transmis mulțumiri Franței pentru disponibilitatea de a participa la prezența militară avansată a NATO în țara noastră, ca parte a răspunsului aliat la deteriorarea mediului de securitate în estul Europei, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește agenda europeană, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru obiectivele foarte ambițioase stabilite de Franța pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, obiective care vor contribui la continuarea progreselor în domeniul securității și apărării, și a dat asigurări privind sprijinul României pentru materializarea acestora.

Klaus Iohannis: parteneriatul NATO - UE este esenţial pentru securitatea europeană

În contextul diversificării provocărilor de securitate, Președintele României a reliefat faptul că parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană este esențial pentru securitatea europeană și a accentuat necesitatea de consolidare în continuare a acestuia, în spiritul complementarității și sinergiei eforturilor.

Ministrul francez al Apărării a apreciat relațiile de cooperare bilaterală cu România și a reliefat interesul Franței de a continua dezvoltarea și diversificarea acestora, mai informează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, ministrul Florence Parly a prezentat prioritățile Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe Busola Strategică, proiectele subsumate Cooperării Structurate Permanente și Politicii de Securitate și Apărare Comună, politica spațială și cooperarea în domeniul securității cibernetice.

Totodată, oficialul francez a evidențiat contribuția semnificativă a țării noastre în cadrul Uniunii Europene și NATO pe componenta de apărare, subliniind foarte buna colaborare dintre cele două state în cadrul misiunilor din teatrele de operații, cu accent pe participarea la misiunile comune privind combaterea terorismului din regiunea Sahel.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri