Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui George Maior ca ambasador în SUA

Data publicării:
george maior la Digiworld

Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Premierul interimar Gabriel Oprea anunțase, duminică seara, că a contrasemnat decretul pentru numirea lui George Maior ca ambasador în SUA şi că informaţii pe această temă urmează să fie comunicate de către Preşedinţie.

„Maior este un om care şi-a făcut datoria faţă de ţară, iar acum va fi ambasador - oricum lui îi plăcea să i se spună ambasador - şi cred că ne va reprezenta cu cinste în Statele Unite ale Americii. Am contrasemnat documentul", a spus Gabriel Oprea la un post de televiziune, potrivit Mediafax.

Fostul director SRI George Maior a fost propus, la finele lunii aprilie, pentru funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA, Administraţia Prezidenţială anunţând atunci că preşedintele Klaus Iohannis a a aprobat propunerea de numire în acest post.

Până la acest moment, însă, decretul de numire nu a fost publicat în Monitorul Oficial, în aşteptarea finalizării tuturor procedurilor şi a acordului din partea Departamentului de Stat al SUA.

George Maior estima, luna trecută, că va pleca la post spre sfârșitul verii. De ce așa târziu? „Aș vrea foarte mult să rezolv o parte din problemele care țin de substanța relației bilaterale cu Statele Unite și care aparțin diverselor instituții și ministere, astfel încât să mergem cu temele făcute și să încercăm să impulsionăm acest parteneriat strategic esențial pentru România”, a explicat George Maior în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

George Maior şi-a dat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informaţii pe 27 ianuarie.

El a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri