Klaus Iohannis a semnat revocarea miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu

Data actualizării: Data publicării:
dancila iohannis crop presidency

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele de revocare din funcție a vicepremierului Paul Stănescu și ministrului Lucian Șova. Șeful statului nu a semnat însă, cel puțin pentru moment, decretele de numire a Liei Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici, la Ministerul Dezvoltării, respectiv Ministerul Transporturilor.

dancila iohannis guvern inquam octav ganea 20181220163007_OGN_8165-01
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 3 ianuarie a.c., următoarele decrete:

  • Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice;

  • Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Lucian Şova, ministrul transporturilor”.

În ultima zi a anului trecut, PSD i-a cerut șefului statului, printr-un mesaj postat pe contul de Facebook al partidului, să deblocheze situaţia de la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, afirmând că această situaţie afectează profund imaginea României la nivel european.

„România urmează să preia preşedinţia Consiliului UE cu o situaţie nefericită de blocaj la două ministere importante. Îi cerem Preşedintelui să lase deoparte vendetele politice şi să deblocheze această situaţie care afectează profund imaginea României la nivel european”, este mesajul postat pe pagina de Facebook.

Solicitarea PSD venea la câteva zile după ce premierul Viorica Dăncilă declara că preşedintele i-a comunicat, fără nicio explicaţie, că nu va da curs propunerilor pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, în opinia ei dând dovadă că doreşte blocarea activităţii Guvernului.

Guvernul a transmis preşedintelui revocarea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării, propunându-i pe Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, însă în 20 noiembrie preşedinte Iohannis a refuzat revocarea titularilor de la cele două ministere - Lucian Şova şi Paul Stănescu - respingând implicit şi numirile Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Ilan Laufer.

În 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Ulterior, Şova şi Stănescu şi-au depus demisiile, dar nici de această dată gestul lor nu s-a concretizat în decrete de revocare.

În 5 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că încă nu a finalizat analiza privind remanierile, iar despre blocajul care s-ar crea pentru că demisiile miniştrilor devin efective, preşedintele a replicat: „Soluţia este la PSD, n-au decât să vină cu oameni performanţi”.

În 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale în legătură cu numirea miniştrilor, CCR constatând în 19 decembrie existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern - Preşedinte pe acest subiect.

Pe 21 decembrie, Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a dat dreptate Guvernului în conflictul juridic de natură constituțională cu președintele Klaus Iohannis, conflict care a fost iscat de refuzul șefului statului de a semna decretele de revocare din funcție, respectiv de numire a membrilor Cabinetului Dăncilă. Premierul are „dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală”, se arăta în motivarea deciziei Curții Constituționale.

Anterior, Lia Olguța Vasilescu, refuzată de Klaus Iohannis pentru Ministerul Transporturilor și propusă de PSD pentru Ministerul Dezvoltării, declara că președintele ar vrea să forțeze declanșarea procedurii de suspendare din funcție. „Probabil asta vrea să provoace. Nu cred că e cazul să-i facem această plăcere. Zic că trebuie să așteptăm votul popular și s-ar putea să nu-i placă”, a declarat Vasilescu, la Antena 3. Fostul ministru l-a acuzat pe președinte și că „încearcă să blocheze activitatea Guvernului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri