Klaus Iohannis: Această fază de luptă anticorupţie e foarte urâtă, însă fără ea nu putem să ne facem bine

Data publicării:
iohannis

Preşedintele este nemulţumit că Parlamentul blochează activitatea Justiţiei. Lucru pe care Klaus Iohannis l-a catalogat drept o restanţă a primelor o sută de zile de mandat.

Faptul că partidele și Parlamentul nu au realizat ce au promis, eu consider că este încă o nerealizare. Despre politicienii suspectați de corupție și care fug de Justiție există o probă pe care dacă nu o treci; nimic și nimeni nu te poate ajuta, se referă la integritatea persoanei - nu se poate mima, oricâte încercări ai face. În politică, dacă ai greșit grav, demisionezi”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a vorbit de la Palatul Cotroceni şi despre acţiunile procurorilor DNA din ultima vreme. Deşi Klaus Iohannis a criticat în primele zile ale mandat faptul că Justiţia se face la televizor, acum spune că demersurile DNA sunt necesare pentru reformarea clasei politice.

Această fază intensă de luptă anticorupție e urâtă, foarte urâtă, iese la suprafață tot ce a fost și este mai rău și mai urât în politica românească, însă vă asigur că fără această fază nu putem să ne facem bine”, a adăugat președintele României.

La finalul lunii ianuarie, în urma unor runde de negocieri cu partidele parlamentare, Klaus Iohannis anunţa că s-a ajuns la un consens. Atunci toate partidele au fost de acord să simplifice procedurile parlamentare pentru a permite Justiţiei să îşi facă treabă. În ultimele două luni, trei parlamentari au scăpat de urmărirea penală sau de arestare, prin votul colegilor lor, care au respins cererile procurorilor.

Cristian Tudor Popescu: Președintele ar trebuie să someze Parlamentul

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că preşedintele ar trebui să someze Parlamentul să facă un calendar de rezolvare pentru marile probleme legislative. Printre acestea ar fi modificarea prevederilor care permit obstrucţionarea anchetelor de corupţie şi revizuirea Constituţiei.

Klaus Iohannis a înţeles un lucru esenţial în ceea ce privește comportamentul unui preşedinte, lucru pe care predecesorul său l-a înţeles poate cel mai putin, și anume că preşedintele reprezintă în primul rând o rezervă de încredere a statului şi a naţiunii. Un preşedinte nu trebuie să se amestece în tot felul de încăierări politice, nu trebuie una-două să-și facă auzit cuvântul”, a spus jurnalistul.

Câtă răbdare să avem? Dacă s-ar accelera și mai tare acest proces de chiuretare a furunculelor multe și cu rădăcini foarte adânci în corpul social românesc, vă daţi seama ce țipete ar fi, ce urlete, ce proteste! Are dreptate domnul Iohannis, lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar fără a da vreun pas înapoi și fără a bate pasul pe loc”, a adăugat Cristian Tudor Popescu

Citiți și
Klaus Iohannis: Nu am de gând să preiau rolul opoziției
Klaus Iohannis, nemulțumit de Guvernul Ponta: Sper ca PNL să fie inspirat când face alianțele

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri