Klaus Iohannis analizează cererea de revocare a lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-consiliul-european
Foto: presidency.ro

Administrația prezidențială informează, joi dimineață, că președintele Klaus Iohannis a primit cererea de revocare a ministrului Justiției, Stelian Ion și că o analizează.

"Președintele a primit cererea de revocare și o analizează", arată mesajul Administrației Prezidențiale.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri seară, demiterea ministrului Justiției. Lucian Bode va fi ministrul interimar al Justiției.

"Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, domnul Stelian Ion", a declarat Florin Cîţu miercuri seară, la scurt timp după ședința de guvern amânată.

Florin Cîțu i-a reproșat lui Stelian Ion că "șantajează poporul român" prin blocarea unor proiecte de dezvoltare și, de asemenea, că nu a reușit desființarea Secției pentru investigarea magistraților.

"Nu voi accepta în Guvernul Romîniei miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care (...) nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată.

Citește și: Stelian Ion, prima reacție după demitere: „Florin Cîțu va pleca acasă”. Fostul ministru acuză interese ascunse

Ședința de guvern începută de miercuri, la ora 11:00, a fost întreruptă după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”. Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare, printre care ultimul, cel de la Ministerul Justiției.

Ministrul revocat al Justiției, Stelian Ion, a spus miercuri că a primit doar o copie a ordonanței privind Programul „Anghel Saligny”, din cauza căreia a izbucnit scandalul în coaliție, și a dat vina pe o „eroare” produsă la Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care ministrul Cseke Attila a spus că originalul a fost trimis la Ministerul Justiției pe 25 august. Ion a mai spus că avizul ministerului pentru acest program de investiții ar fi mai degrabă negativ.

După anunțul de revocare al lui Stelian Ion, USR PLUS a anunţat că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîţu, căruia îi reproşează că „a aruncat ţara în criză” politică. Totodată, aceștia spun că în situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Citește și: Dan Barna: „Florin Cîțu trebuie să plece”. Prima reacție din USR PLUS după demiterea ministrului Justiției

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri