Sari la conținut

Iohannis, aspru și ironic la jurământul miniștrilor: „Dle Dragnea, vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!”

Toți ochii au fost ațintiți, miercuri seara, la Cotroceni, pe președintele României, Klaus Iohannis, care avea prima întâlnire publică, față în față, cu guvernul condus de Sorin Grindeanu și girat de Liviu Dragnea.

Președintele a avut inițial o atitudine gravă și serioasă și s-a adresat noului executiv pe un ton aspru, avertizând voalat că vor periclita economia dacă își pun în practică toate promisiunile populiste din campanie și cerându-le să păstreze statul de drept, o justiție independentă și orientarea euroatlantică a României.

Spre final, tonul șefului statului a devenit mai relaxat, lăsând loc ironiei atunci când s-a adresat „oaspeților” - președintele Curții Constituționale, căruia i-a accentuat funcția (aluzie, poate, la faptul că joi această instituție va primi sesizarea avocatului poporului pe legea 90/2001) și mai ales, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, căruia i s-a adresat cu oltenescul „aflarăm”. 

Înainte de a ieși din scenă, președintele a aruncat către noul guvern, pe care deja îl pusese în dificultate când îl invitase să facă împreună fotografii: „Vă promit că o să ne vedem mai des zilele acestea” - o posibilă aluzie că ar putea participa (și conduce) la ședințele de guvern.

Iată discursul președintelui:

„Domnule Prim-ministru Grindeanu,

Onorați membri ai Guvernului

Daţi-mi voie, în primul rând, să vă felicit pentru votul de încredere pe care l-ați primit în Parlamentul României și, evident, pentru depunerea jurământului. Din acest moment dumneavoastră sunteți Guvernul României.

Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. Aşa îmi imaginez că, după alegeri, trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că și asta este, ci în campania electorală s-au făcut promisiuni.

De asta ați fost votați, și mă adresez aici celor care sunt parlamentari și șefi în Parlament, și asta trebuie să livreze Guvernul. Sper ca, într-o zi, să-mi explicați cum veți face, în așa fel încât să vă încadrați într-un deficit bugetar de 3%, să creșteți salariile, să scădeți impozitul, TVA-ul și multe alte lucruri. Eu îmi doresc să faceţi aceste chestiuni.

Domnule Prim-ministru,

Onoraţi membri ai Guvernului,

Eu vă doresc să aveți un mandat de succes! Românii își doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri, însă, cred că se așteaptă de la dumneavoastră, cel puțin eu aștept aceste lucruri și cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste așteptări.

În primul rând, aștept să păstrați clară, vizibilă și declarată, orientarea euro-atlantică a României, asta însemnând să faceți tot ce poate un Guvern, şi poate, să întăriți poziţia României în cadrul NATO și în cadrul Uniunii Europene.

Eu aștept, și mulți așteaptă, nu toți, dar foarte mulți așteaptă, să faceți tot ce se poate, și se poate, să sprijiniți o justiție independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Aţi jurat că veţi face tot ce puteţi pentru o democraţie matură în România. O democraţie fără o justiţie independentă și fără un stat de drept nu putem să ne imaginăm în Europa.

Domnule Prim-ministru,

Onoraţi membri ai Guvernului,

Aşteptăm, şi aşteptăm cu toţii de data asta, pot să spun, să gestionaţi în mod responsabil economia românească, atât cât depinde de Guvern, dar, cu certitudine, aşteptăm cu toţii să gestionați în mod responsabil finanţele publice. Este extrem de important ca, după ce creşteţi toate salariile, scădeţi toate taxele şi impozitele, renunţaţi la impozite de multe feluri, să ne găsim, totuşi, într-o zonă a sustenabilităţii, să avem o datorie rezonabilă, o datorie publică, să avem un deficit care, dacă se poate, să fie sub 3%, deficit al finanţelor publice, şi foarte, foarte important, cu toate aceste măsuri pe care le veţi îndeplini, să aveţi, vă rog, grijă ca economia Românească să crească.

România este momentan la capitolul creștere economică, hai să zicem, campioană europeană. Este mare lucru. O creștere economică mult peste medie este ceea ce ne dorim cu toții pentru a ajunge, după o perioadă rezonabilă, la același nivel cu celelalte țări mai dezvoltate din Uniunea Europeană.

Şi, în fine, sunt convins că jurământul pe care l-aţi făcut astăzi v-a convins că, pentru România, este foarte important să vă îngrijiți de securitatea naţională. Asta garantează până la urmă şi unitatea, şi independența, şi integritatea teritorială, şi suveranitatea. Fără securitate naţională, aceste lucruri s-ar putea să nu fie de la sine înţelese. O securitatea naţională care în mod clar este în strânsă legătură cu stabilitatea României. Și, dacă vorbesc de stabilitate, este important să ştiţi că pentru noi nu contează doar stabilitatea internă, ci şi stabilitatea regională. România este o ţară care poate şi vrea să fie, ceea ce eu am numit în repetate rânduri, România puternică. România este şi trebuie să rămână un pol de stabilitate şi securitate în regiune. Pentru asta, este însă nevoie să vă implicaţi cu toţii, fiecare în domeniul lui.

Vă doresc mult succes cu toate acestea!

Îi salut și pe musafirii noștri de astăzi, Președintele Senatului, Președintele Camerei Deputaților, Președintele Curții Constituționale...

Domnule preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!

Vă doresc tuturor mult succes pentru România!”

Pașii lui Grindeanu către președinte

Potrivit News.ro, după această frază și pauză de o secundă, președintele Iohannis s-a întors către Sorin Grindeanu zâmbind şi a chemat Cabinetul la o poză. „Dacă vor”.  Câteva secunde, nimeni nu a făcut niciun pas, Grindeanu căutându-l din ochi pe Dragnea. Miniştrii păreau că au plumb în picioare la această invitaţie neaşteptată a lui Iohannis, ei căutându-l la rândul lor cu privirea pe Grindeanu. În cele din urmă, premierul a făcut un pas, apoi pe al doilea, şi s-a apropiat de preşedinte, fiind urmat, nesigur, şi de restul Guvernului, scrie News.ro.

Odată ce pozele au fost făcute, preşedintele a venit către presă, schimbând câteva cuvinte cu jurnaliştii, în timp ce, în spatele său, miniştrii se repliau în jurul lui Liviu Dragnea şi al lui Klaus Iohannis.

Vă promit că o să ne vedem mai des zilele acestea. Seară bună!”, le-a spus Iohannis, întorcându-se pe călcâie şi trecând pe lângă Cabinetul Grindeanu şi în spatele cortinei.

Guvernul Grindeanu a mai rămas totuşi în sala Unirii pentru a-şi face o poză alături şi de Dragnea şi Tăriceanu.

Pe aceeași temă