Klaus Iohannis, șah la PSD: Nu voi fi de acord să continue acest circ al remanierii; M-am săturat de penali

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara că nu a terminat încă de analizat propunerile de miniștri pentru Transporturi și Dezvoltare Regională, dar a subliniat că PSD nu este capabil să genereze un guvern performant, iar aceste remanieri sunt „de ochii lumii”, pentru a da impresia că se fac schimbări și pentru a da senzația de preocupare. A fost doar unul dintr-o serie de atacuri susținute din partea șefului statului al cărui tir s-a îndreptat către PSD.

„Nu voi fi de acord să continue acest circ”, a declarat șeful statului.

 Despre blocajul care s-ar crea pentru că demisiile miniştrilor devin efective după 15 zile, preşedintele a replicat: „Soluţia este la PSD, n-au decât să vină cu oameni performanţi”.

„Acest PSD cu Liviu Dragnea la conducere nu este capabil să genereze un guvern performant”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat din nou când va spune ce decizie ia, Klaus Iohannis a repetat: „Nu am finalizat analiza”.

Klaus Iohannis a mai spus că actuala guvernare este „foarte, foarte, foarte proastă”.

Așadar, PSD este ţinut în şah, în continuare, de preşedinte. Klaus Iohannis spune că nu a finalizat încă analiza în privinţa numelor propuse de Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. Asta, deşi social-democraţii aşteptau o decizie după ziua de 1 decembrie. În replică, PSD ameninţă că va depune o sesizare la CCR împotriva preşedintelui, pe care îl acuză că blochează activitatea Guvernului. Ministrul Justiţiei a anunţat deja că a finalizat sesizarea, însă premierul decide dacă o va depune la Curtea Constituţională sau nu.

Citiți și: Viorica Dăncilă îl ameninţă pe Iohannis cu CCR: "Mai aşteptăm câteva zile"

Decizia preşedintelui de a întârzia numirea a lăsat-o pe Lia Olguţa Vasilescu fără portofoliu. A fost propusă iniţial pentru Transporturi, dar preşedintele Klaus Iohannis a refuzat-o. Acum aşteaptă răspunsul pentru Dezvoltare.

În cei doi ani de guvernare PSD-ALDE, preşedintele a numit peste 70 de miniştri propuși de coaliția care a câștigat alegerile.

Citiți și:

Klaus Iohannis: M-am săturat de atâția penali și infractori în vârful politicii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, cu ocazia lansării în dezbatere publică a proiectului „România educată”, că s-a săturat de atâţia penali şi infractori în vârful politicii româneşti. „Dacă vrem altceva, trebuie să acţionăm”, a mai spus președintele.

OUG pe amnistie și grațiere. Răspunsul lui Iohannis după propunerea USR de a merge la toate ședintele de guvern

Președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a da curs ideii USR de a merge la toate ședințele de guvern până la sfârșitul anului pentru a se asigura că nu va fi dată o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere. 

Klaus Iohannis: Încercarea opoziției de a-l da jos pe Dragnea merită reluată

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns, miercuri seara, acuzaţiilor lui Liviu Dragnea că ar fi la originea planului opoziţiei de revocare a sa de la conducerea Camerei, spunând că nu a avut timp de aşa ceva, dar a completat că încercarea merită reluată şi şi-a exprimat speranţa că opoziția va reuși.

Revocarea lui Liviu Dragnea. Opoziția a testat majoritatea PSD-ALDE

A fost scandal miercuri în Camera Deputaților. Liberalii au încercat să îl revoce din funcție pe președintele Liviu Dragnea și pe vicepreședintele Florin Iordache, un demers care s-a vrut mai degrabă o testare a majorității PSD-ALDE în eventualitatea unei moțiuni de cenzură.

PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectelor de revocare din funcție a lui Liviu Dragnea și Florin Iordache. Acesta din urmă a refuzat să supună la vot propunerile, susținând că nu sunt regulamentare. Opoziția susține că cei doi nu mai sunt la șefia Camerei Deputaților și a invocat o hotărâre a CCR, care spune că plenul Parlamentului este suveran, dar și precedentul Roberta Anastase din 2012. „Curtea Constituţională a încercat să stabilească anumite reguli, dar de fiecare dată Camerele au procedat altfel. Privind în urmă, întâmplarea de azi ar putea fi valabilă”, a declarat la Digi24 Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

Scandalul privind revocarea lui Dragnea. Zegrean: Privind în urmă, întâmplarea de azi ar putea fi valabilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri