Klaus Iohannis cere din nou demisia lui Victor Ponta. Financial Times: Analiştii vorbesc de alegeri anticipate

Data publicării:
klaus iohannis tribuna presidency

„Cea mai bună soluţie ar fi să demisioneze. Dacă nu este vinovat, aşa cum susţine, atunci nu văd nicio problemă... Dar este inacceptabil ca o ţară europeană să aibă un prim-ministru pus sub acuzare de procurori pentru fapte penale”, a spus Klaus Iohannis.

În interviul pentru Financial Times, Klaus Iohannis a mai spus că vrea să curețe sistemul politic românesc.

Mulți se așteaptă la schimbări rapide, dar e evident că lucrurile nu se vor întâmpla imediat”, a spus președintele.

Dar exprimând puncte de vedere, spunând lucruri, atrăgând atenția oamenilor – asta face ca lucrurile să se miște, dar într-un ritm lent”, a adăugat el.

În cele mai importante declarații ale sale, Klaus Iohannis a sprijinit Direcția Națională Anticorupție și a cerut parlamentarilor să respingă legea amnistiei, scrie Financial Times, care amintește că procurorii DNA au obținut peste 1.000 de condamnări anul trecut și au pus sub acuzare peste 1.100 de suspecți. Peste 90% din cei acuzați au fost condamnați, „o performanță lăudată ca exemplară de cei care sprijină instituția și considerată îngrijorătoare de cei care o critică”, scriu jurnaliștii de la FT.

Nu există altă soluție, nu poți lupta cu mănuși împotriva corupției. Va dura atâta timp cât e nevoie”, spune Klaus Iohannis.

Financial Times scrie că perchezițiile și „arestarea unor figuri proeminente din politică și mediul de afaceri” fac parte din viața de zi cu zi în România.

Analiștii spun că, în cercurile guvernamentale de la București, dispoziția a devenit sumbră în aprilie, după ce Dan Șova, un apropiat al lui Victor Ponta, a fost pus sub urmărire penală”, scrie Financial Times.

Campania împotriva corupției a intrat în ceea ce Klaus Iohannis numește o „fază urâtă”, în condițiile în care procurorii îl vizează chiar pe Victor Ponta, suspectat de implicare în fraudă și conflict de interese. Premierul neagă acuzațiile și a trecut confortabil printr-o moțiune de cenzură, la o săptămână după ce acuzațiile la adresa sa au devenit publice. A intrat apoi într-un concediu de o lună, pentru tratament la Istanbul, scrie publicația despre situația din România.

Analiştii spun că guvernul funcționează „în modul supraviețuire”, iar alegerile (parlamentare) probabil vor avea loc înainte de termenul la care ar trebui să fie organizate, noiembrie 2016, scrie Financial Times, care amintește că președintele Iohannis l-a numit recent pe Gabriel Oprea premier interimar până la întoarcerea lui Victor Ponta din Turcia.

Cotidianul financiar menționează și câteva dintre pozițiile susținute de Klaus Iohannis în domeniul politicii externe - libertatea de mișcare în interiorul UE trebuie menținută, așa cum trebuie menținute și sancțiunile UE împotriva Rusiei. Klaus Iohannis a salutat sporirea prezenței NATO în România. „Este o asigurare importantă pentru România ca țară aflată pe flancul estic al Alianței. Vedem foarte frecvent pe Marea Neagră survolări ale avioanelor rusești”, a subliniat președintele.

Dar dacă România continuă să se lupte cu efectele acuzațiilor de corupție, s-ar putea ca dl. Iohannis să constate că provocările interne depășesc îngrijorările în materie de politică externă, conchide Financial Times.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri