Klaus Iohannis: Dacian Cioloș să se hotărască repede dacă și cu cine vrea să-și continue proiectele

Data actualizării: Data publicării:
iohannis ciolos desemnaret Octav Ganea InquamPhotos

Președintele Klaus Iohannis spune că premierul Dacian Cioloș ar trebui să-și continue proiectele și să-și declare rapid intențiile în acest sens. Mai mult, președintele crede că șeful Executivului ar trebui să spună „cu cine vrea să continue”.

Mulți își pun întrebarea dacă Dacian Cioloș rămâne un premier independent și după aceea se retrage sau dacă dorește să își continue anumite proiecte și recunosc că personal cred că ar face bine să își continue proiectele. Are proiecte bune, începute, dar atunci să își declare măcar simpatia - sau adeziunea sau preferința - pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor după alegeri”, a spus Klaus Iohannis.

El a adăugat că „Dacian Cioloș ar putea să își continue foarte bine proiecte importante dacă acum, când ecuația este încă incertă, își declară intențiile de viitor, și atunci ar trebuie să declare și cu cine vrea își continue aceste proiecte”.

Președintele a subliniat însă că nu va nominaliza „persoane independente politic pentru poziția de premier al României.

După alegeri vom avea guvern politic. Toată lumea va reprezenta un partid. Așa funcționează democrația”, a spus Klaus Iohannis.

Cred că atunci când dl Cioloș va considera că trebuie să-mi spună că a luat o decizie sau că vrea să intre într-un fel în această campanie electorală va ști să mă anunțe și să vină la o discuție”, a mai spus președintele.

Întrebat ce va face dacă se va contura, după parlamentare, o majoritate care să-l propună ca premier pe Dacian Cioloș, Klaus Iohannis a răspuns: „Atunci, probabil, poziția mea va trebui să fie cea pe care am avut-o și în 2009”.

Șeful statului făcea referire la episodul din 13 octombrie 2009, când a fost propus pentru funcția de premier din partea Partidului Național Liberal și susținut de PSD, PC și UDMR. Pe atunci, Klaus Iohannis era primar al Sibiului și făcea parte din Forumul Democrat al Germanilor din România.

Klaus Iohannis a acceptat să devină premier, dar președintele de atunci, Traian Băsescu, a decis să nominalizeze un alt independent, pe economistul Lucian Croitoru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri