Iohannis amână desemnarea premierului. Dragnea, luat prin surprindere: „Am aflat de la televizor”

Data actualizării: Data publicării:
big_declaratie_de_presa_16_dec_2016_4

Președintele Klaus Iohannis a anunțat decizia sa privind numirea premierului, după consultările cu partidele politice. Astfel, vom afla numele premierului după Crăciun. Într-o reacţie rapidă, Liviu Dragnea s-a arătat luat prin surprindere de decizia şefului statului.

ACTUALIZARE. Liviu Dragnea a fost luat pe nepregătite de decizia lui Klaus Iohannis de a nu anunţa azi numele viitorului premier, ci după Crăciun, susţinând că a aflat de la televizor despre acest lucru.

Potrivit liderului PSD, Sevil Shhaideh rămâne unica propunere a social-democraţilor, iar partidul era pregătit să treacă prin Parlament toate procedurile care ţin de numirea unui nou guvern.

„Am luat notă de anunţul preşedintelui cu privire la posibila desemnare a unui premier după Crăciun. Noi, la Parlament, ne-am organizat în aşa fel încât în 48 de ore am finalizat toate procedurile. Noi eram pregătiţi ca astăzi să fie făcut anunţul pentru a avea Parlamentul pregătit pentru audierea miniştrilor şi pentru votarea Guvernului. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunțul astăzi, am înțeles că dorește mai multe discuții, fiecare cu ritmul lui”, a precizat Liviu Dragnea.

De asemenea, el a spus că Parlamentul ar fi fost pregătit să voteze noul Guvern până de Revelion, iar bugetul pe 2017 să fie gata până în 15 ianuarie.

În plus, Liviu Dragnea a avertizat că dacă vreun membru PSD va accepta propunerea președintelui Iohannis de a fi premier va fi „exclus imediat din partid”.

În ceea ce privește guvernul actual, Dragnea a avertizat că nu mai poate adopta decât „măsuri cu privire la gestionarea treburilor curente”.

În continuare, Dragnea a spus că „probabil președintele vrea să discute mai mult cu doamna Sevil Shhaideh”. „Pe noi ne interesa ca acest guvern să fie instalat în acest an”, a menționat președintele PSD.

„N-ar avea sens să facă altă propunere care să fie votat de o minoritate”, a răspuns Dragnea, întrebat dacă președintele ar putea desemna pe altcineva.


„Între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, formată de PSD, ALDE și UDMR. În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun. În acest context, vă spun tuturor: Sărbători fericite! La mulți ani”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a primit astăzi la Palatul Cotroceni delegația PMP și a minorităților naționale, după ce ieri a primit reprezentanții PSD, PNL, USR, UDMR și ALDE.

În acest moment există două propuneri: Sevil Shhaideh - din partea PSD și ALDE, și Eugen Tomac - din partea PMP.

Dacă preşedintele şi Parlamentul vor fi de acord, Sevil Shhaideh va deveni prima femeie care conduce Guvernul României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri