Klaus Iohannis depune coroane de flori cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”

Data actualizării: Data publicării:
ID_43_IOHANNIS_COROANE_M__INQUAM_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis depune joi, la ora 17:00, coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și la Monumentul „Kilometrul zero al democrației”, cu prilejul marcării a 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990, anunță Administrația Prezidențială.

De la ora 17:15 președintele va avea o întâlnire cu reprezentanții comunității universitare din cadrul Universității din București, la 30 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”. Klaus Iohannis va susține o alocuțiune. 

Pe 13 iunie se împlinesc 30 de ani de când minerii au ajuns în Bucureşti şi au început şirul de violenţe împotriva demonstranţilor care ocupaseră Piaţa Universităţii. Patru oameni au fost declarați morți oficial şi peste 1.300 au fost răniţi în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorii militari care au anchetat Mineriada au refăcut șirul evenimentelor din acele zile și susţin că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Aceștia militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri