Klaus Iohannis, despre decorarea lui Octav Bjoza: A fost un semnal care arată preţuirea mea pentru foştii deţinuţi politici

Data publicării:
octav bjoza

„Eu am ținut să dau un semnal prin decorare, un semnal care arată prețuirea mea pentru foștii deținuți politici. Nu m-am referit doar la cei deținuți în perioada comunistă, ci și la cei din timpul Revoluției. Decorația s-a dat președintelui asociației, un om onorabil.

Nu am putut să constat, și nici cei care m-au ajutat în acest demers, vreun semn de întrebare care ar plana asupra persoanei sau asociației. Acuzațiile nu mi se par fondate, e foarte ușor de terminat discuția. Cum poate cineva care pe vremea legionarilor avea 3 ani să fie considerat legionar. Nu există niciun temei pentru care să-l bănuim pe Bjoza de simpatii doctrinare legionare. Consider că a fost un act reparatoriu, asociația și foștii deținuți nu au fost băgați în seamă, dar am considerat că e necesară”.

Președintele l-a decorat în a doua zi la Cotroceni pe Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, aceasta fiind prima distincție acordată de Klaus Iohannis în calitate de șef al statului.

Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA România) afirma, într-un comunicat, că „ia act, cu dezamăgire, de decizia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul National "Steaua Romaniei" în grad de Cavaler unui deținut politic care se afișează public cu un partid susținător al Mișcării Legionare și al neo-nazismului”.

Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, s-a declarat uimit de opinia MCA România

„Este revoltător! Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antisemit. În temniță am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptători anticomuniști acolo, nu făceam deosebire care este legionar, țărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreapta”, a spus Octav Bjoza, potrivit Adevărul, adăugând că niciodata nu s-a asociat vreunei mișcări de acest gen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri