Klaus Iohannis, despre încercarea lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general: „Penibilă fază”

Data actualizării: Data publicării:
IOHANNIS_DECLARATII__resize_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis l-a criticat foarte dur pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru propunerea de revocarea a procurorului general, Augustin Lazăr, dar și pentru propunerea de numire pentru șefia DNA, fiind propusă aici Adina Florea. Șeful statului a precizat că nu va lua nicio decizie privind revocarea lui Augustin Lazăr până la un verdict final al judecătorilor.

Klaus Iohannis a declarat că ordonanța de clasare a dosarului în care era vizat, deschis când era primar al Sibiului, și semnată de procurorul Cristian Lazăr nu are nicio legătură cu procurorul general Augustin Lazăr, pe care ministrul Justiției îl vrea plecat din funcție.

Am o opinie și o voi face cunoscută la momentul potrivit, dar astăzi încă nu m-aș referi la aceste spețe. Însă, în ansamblu, se conturează un comportament, o abordare a acestui ministru al Justiției, pe care aș clasifica-o pe lângă lege, în privința propunerilor și de numire, și de revocare”, a spus președintele țării, referitor la propunerea de numire a Adinei Florea la șefia DNA și de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.

Luna trecută, Klaus Iohannis a anunțat că a cerut departamentului juridic al Adiministrației Prezidențiale să verifice legalitatea propunerii pentru funcția de procuror-șef al DNA, înaintată de Tudorel Toader.

Între timp, nu mai am doar dubii, mă îndrept spre certitudini. Dar, cel puțin în ce privește revocarea procurorului general, un demers aiuritor al acestui ministru și cu corolarul la fel de aiuritor, de povești, manipulări publice și așa mai departe. Penibilă fază! Suntem în situația în care momentan s-a început un demers judiciar și vă spun de pe acum, ca să nu fie speculații, până când judecătorii nu vor da un verdict final nu am de gând să fac nimic în această chestiune”, a mai spus șeful statului astăzi.

Despre speța revocării am mai vorbit, procurorul general Lazăr a făcut și face trebă bună, mi se pare total greșită solicitarea de revocare, greșită din punct de vedere politic, iar din punct de vedere legal voi scrie ceva atunci când va fi situația de așa natură. Aici foarte clar ne aflăm într-o zonă în care infractorii încearcă să acapareze justiția și pe cine nu vor putea acapara, sau unde văd ei că nu au șanse, vor să-i îndepărteze”, a mai spus Klaus Iohannis.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a inclus în dosarul prin care a cerut revocarea lui Augustin Lazăr o ordonanță de clasare a unui dosar în care era depusă o plângere penală împotriva președintelui țării, pe vremea când era primar al Sibiului, dar semnată de un alt procuror, pe nume Cristian Lazăr.

Citiți și Ce sunt de fapt „dosarele” din valiza lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a venit luni, după dezvăluirile Rise Project cu celebra deja valiză, cu două valize la Parlament, una cu gogoși și una cu „dosarele” care îl vizează pe șeful statului. Disputa are loc în contextul în care Toader a declanșat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr

Tudorel Toader a lăsat să se înțeleagă că procurorul general Augustin Lazăr a fost numit în funcție pentru că a clasat un dosar al președintelui, pe vremea când era procuror șef la Alba Iulia. S-a dovedit însă că ordonanța de clasare din respectivul dosar, deschis la Alba Iulia și transferat la Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost semnată de un alt procuror cu același nume. Este vorba despre Cristian Lazăr, de la ICCJ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri