Klaus Iohannis: Sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Putem discuta atunci, acum nu se poate

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis Foto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că este în favoarea alegerilor anticipate, dar după alegerile prezidenţiale.

Preşedintele a spus că prevederile constituţionale nu favorizează alegeri anticipate: „Aş putea chiar să spun că în Constituţie prevederea e gândită să inhibe alegerile anticipate. Se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi solide în Parlament. În Constituţie se spune că se poate dizolva Parlamentul dacă două propuneri succesive de premier sau guvern pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu. Este o problemă. Sunt dispus să mă implic după prezidenţiale într-o discuţie aşezată, corectă. Acum nu se poate purta această discuţie”.

Șeful statului a adăugat că un Guvern interimar Dăncilă ar arunca țara într-un haos de nedescris.

„Dacă ar pica două propuneri pe care le-aș face în perioada imediat următoarea, atunci acest guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat și ar rămâne în funcție până s-ar organiza acele alegeri anticipate, adică undeva în primăvară. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză şi într-un haos de nedescris.

Acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidenţiale putem redeschide cu toţii discuţia pe alegeri anticipate”, a explicat Klaus Iohannis.

Redactare G.M.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri