Klaus Iohannis, după ședința CSAT: În 2019, vom trimite elicoptere militare în Republica Mali

Data actualizării: Data publicării:
csat

Președintele Klaus Iohannis a a prezentat, miercuri, subiectele discutate în ședința CSAT. Șeful statului a informat că Armata Română va fi înzestrată cu un echipament militar mai performant și că țara noastră va participa, în premieră, cu un detașament în Republica Mali.

„Am analizat şi aprobat o serie de măsuri importante care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională. Prima chestiune este aprobarea Planului de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 -2028. (...) Obiectivul fundamental constă în dotarea structurii de forţă cu tehnică şi echipamente militare performante, compatibile cu echipamentele NATO", a declarat şeful statului.

O altă măsură este aprobarea dotărilor şi mijloacelor care se trimit în 2019 în afara teritoriului statului român.

„Avem 1.902 de militari români care vor participa la misiuni în afara ţării, cu 27 mai mult decât în 2018. (...) Am aprobat şi propunerile de buget pentru domeniul securităţii naţionale”, a adăugat preşedintele.

„Ca element de noutate, România va participa cu un detașament de elicoptere militare în Republica Mali”, precizează Iohannis.

„Am luat în discuție propunerile de buget prezentate de ministrul Finanțelor pentru instituțiile din domeniul securității naționale, proiect care a fost avizat favorabil de CSAT”, menționează șeful statului.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac dur la adresa Guvernului, după ședința CSAT. El a criticat măsurile cuprinse în ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Fiscal, prezentate marți seara de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Ședința CSAT trebuia să aibă loc pe 11 decembrie, însă a fost amânată pentru data de 19 decembrie.

„Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, 11 decembrie a.c., a fost suspendată de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite”, anunţa, pe 11 decembrie, Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a decis reluarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în data de 19 decembrie, pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi, potrivit News.ro.

CSAT s-a reunit în 11 decembrie la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a şedinţei fiind incluse subiecte referitoare la planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028, planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019, Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2019 şi programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2019.

În cadrul şedinţei Consiliului urmau să fie analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri