Klaus Iohannis, după turneul din America de Sud: "România este văzută bine"

Data publicării:
Președintele României Klaus Iohannis participă la o întâlnire cu omologul său din Chile, în Santiago de Chile, pe 22 aprilie 2023.
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că rezultatele turneului pe care l-a efectuat în America de Sud sunt "eminamente pozitive", afirmând că România este văzută bine, dar că este nevoie de o cooperare economică mult mai aprofundată cu ţările din această zonă, deoarece relaţiile actuale sunt departe de potenţialul pe care îl au, informează Agerpres.

"Acest turneu a avut rezultate eminamente pozitive. Am avut ocazia să discut, după mulţi ani de când nu s-a mai întâmplat la nivel de preşedinte, cu prieteni tradiţionali ai României, cum astăzi am discutat cu preşedintele Fernandez. Sunt extrem de importante aceste contacte şi mie personal îmi pare rău că ele au avut nevoie de o perioadă atât de lungă ca să se întâmple, dar cred că acum este foarte bine că ne-am văzut. Este foarte important să avem discuţii faţă în faţă şi chiar înainte am discutat cu domnul preşedinte, în Uniunea Europeană când discutăm despre MERCOSUR şi relaţiile noastre găsesc un punct de vedere, când discut aici la faţa locului pot să înţeleg mult mai bine poziţia prietenilor latino-americani şi să duc aceste concluzii în Consiliul European. (...) Eu cred că prin această vizită am contribuit la o conştientizare importantă la prietenii noştri. România există, este prezentă şi doreşte să aprofundeze aceste relaţii. Am fost primiţi foarte bine peste tot", a spus şeful statului, la Palatul prezidenţial Casa Rosada, în conferinţa comună de presă susţinută cu omologul argentinian, Alberto Fernandez.

Iohannis a subliniat că se doreşte aprofundarea cooperării economice cu ţările din America de Sud.

"România este văzută bine, dar ambiţia mea este să fie chiar văzută şi să înţeleagă prietenii noştri că dorim o aprofundare reală a relaţiilor, dorim o cooperare economică mult - mult aprofundată, pentru că trebuie să recunoaştem: avem o relaţie economică bună, dar care este departe de potenţialul la care poate fi. Colaborările sectoriale sunt dorite, dar multe sunt încă într-o fază incipientă - agricultură, cercetare, educaţie, digitalizare", a mai afirmat şeful statului.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri