Klaus Iohannis: E momentul să trecem la o nouă etapă a democrației

Data publicării:
26965-2

 

Principalele declarații ale președintelui:

Reforma instituțiilor politice este una dintre prioritățile mandatului meu.

Este momentul să trecem la o nouă etapă a democrației românești, care să însemne o resetare a sistemului și o creștere a încrederii cetățenilor în instituțiile democratice.

Am în vedere trei direcții:

Participarea - și aici am în vedere ca toți românii să poată vota, mai ales cei din diaspora, dar și încurajarea românilor să participe la viața politică, printr-o nouă legislație a partidelor politice.

Integritatea, înțeleasă nu atât în sensul juridic, ci ca mod de lucru, care presupune transparență și corectitudine în funcționarea instituțiilor, a partidelor, inclusiv în finanțarea campaniilor electorale. Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi, politicienii, trebuie să acționăm transparent.

Durabilitate - cred că putem veni cu pachete de legi care țin mai mult de un ciclu electoral și putem avea instituții solide. Să avem o activitate axată pe soluții, nu o confruntare de dragul confruntării. Așa se vor elimina mita electorală, turismul electoral.

Acesta este cadrul în care am discutat cu partidele, pentru a ne asigura că românii din străinătate au condițiile normale de vot, pentru legislația partidelor politice, precum și cea privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. 

Faptul că am ajuns la concluzii comune arată că suntem pe drumul cel bun.

(VIDEO - Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis)

Există premise pentru o soluție în scurt timp pentru simplificarea procedurii din Parlament pentru încuviințarea cererilor de arestare a parlamentarilor. S-ar da un semnal de voință politică.

Am convenit să existe un calendar concret, până la finele primei sesiuni a Parlamentului, pentru o soluție legislativă privitoare la votul românilor din diaspora, alegerile locale și parlamentare și legea partidelor și a finanțării partidelor.

Una dintre concluziile cele mai importante ale raportului este legată de faptul că obiectivele majore ale reformei justiției și luptei anticorupție sunt în mare măsură asumate la nivelul societății românești, iar schimbările intervenite indică semne de sustenabilitate. Următorul pas este ca să fie confirmate și întărite pe termen lung.

Salut raportul preponderent pozitiv al Comisiei Europene referitor la aplicarea MCV în România.

Salut evaluarea pozitivă a CE cu privire la activitatea instituțiilor-cheie din domeniul combaterii corupției, fapt ce a dus la creșterea încrederii cetățenilor români în actul de justiție.  

Următorul pas este ca lucrurile bune semnalate să fie confirmate și pe termen lung. Trebuie continuate eforturile pentru o evoluție ireversibilă în domeniul reformei justiției și al combaterii corupției.

Am luat notă de observațiile critice formulate. Este de datoria instituțiilor și a oamenilor politici să țină seama de aceste constatări pentru a corecta definitiv și a elimina semnele de întrebare care mai planează asupra Parlamentului și a clasei politice.

Voința politică trebuie probată prin fapte.

Este un semnal încurajator că toate partidele au fost de acord că trebuie accelerate procedurile de încuviințare a cererilor de reținere și arestare a parlamentarilor.

Am luat act de recomandările Comisiei privind consolidarea reformelor - acestea trebuie să reprezinte priorități, iar România să îndeplinească cât mai curând și integral obiectivele MCV.

Garantarea statului de drept și sprijinirea luptei anticorupție reprezintă priorități majore ale mandatului meu de președinte al României.  


Puteți urmări declarațiile președintelui în direct la Digi24 HD sau pe www.digi24.ro.

Declarațiile șefului statului vin în contextul publicării raportului MCV, astăzi, de către Comisia Europeană. Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis susține că raportul MCV este unul predominant pozitiv, care arată că progresele identificate de Comisia Europeană în raportul precedent s-au consolidat semnificativ.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a avut astăzi a doua rundă de consultări cu partidele polticePrincipalul subiect pe agenda întâlnirii a fost îmbunătăţirea legilor electorale, dar a fost discutată şi soarta imunității parlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri