Klaus Iohannis: Era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane

Data publicării:
receptie klaus iohannis
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, în mesajul transmis la deschiderea celei de-a XXIII-a ediţii a Târgului Internaţional INDAGRA că România va avea responsabilitatea, în perioada următoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune şi i-a invitat pe toţi cei care cunosc realităţile din agricultură să se implice activ. Iohannis a vorbit despre faptul că ”era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane”, ”cel mai grav flagel” cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani.

Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 3
Foto: presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul deschiderii celei de-a XXIII-a ediţii a Târgului Internaţional INDAGRA. Mesajul a fost prezentat de Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial - Departamentul Politici Economice şi Sociale.

”În ultima perioadă, sunt dezbătute intens, la nivel european, provocările viitorului în agricultură. Sunt vizate noi abordări - distribuirea mai echitabilă a plăţilor directe, ambiţii mai mari legate de mediu şi schimbările climatice, dar şi preocupări esenţiale pentru cercetare şi inovare în agricultură. Să nu uităm că România va avea responsabilitatea, în perioada următoare, de a coordona stabilirea noii Politici Agricole Comune. Vă invit, pe toţi cei care cunoaşteţi realităţile din agricultură, să vă implicaţi activ în acest proces”, a spus Iohannis în mesajul transmis.

Preşedintele a vorbit despre pesta porcină africană, ”cel mai grav flagel” cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani.

”Cu toţii ne dorim o creştere a performanţelor în agricultură, în zootehnie, în industria alimentară. Fermierii şi întreprinzătorii din sectorul agricol investesc continuu în creşterea competitivităţii şi adaptarea la exigenţele pieţei. Tocmai de aceea, ei aşteaptă o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situaţiilor de urgenţă care ţin de competenţa autorităţilor naţionale. În acest sens, era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv şi necontrolat. În ciuda precedentelor şi a avertismentelor, situaţia ne-a găsit nepregătiţi, încă o dată, în faţa celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani. Sper, pentru viitor, că aceasta va fi o lecţie învăţată, care va conduce la acţiuni şi decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiţii”, se mai arată în mesajul şefului statului.

Acesta a abordat şi subiectul ”competitivităţii externe a sectorului agro-alimentar”.

”În ultimii ani, deficitul comercial s-a adâncit tot mai mult, cea mai semnificativă influenţă provenind, ca şi anul trecut, din comerţul cu carne şi produse din carne şi cel cu legume şi fructe. În plus, la nivelul produselor alimentare, importurile au depăşit exporturile pentru toate categoriile. Aşa cum am mai spus, nu este suficient doar să producem, adică să avem recolte bune. Este esenţial să şi creăm, să generăm valoare adăugată ridicată. Aceasta înseamnă să avansăm pe lanţul procesării, pentru noi oportunităţi de piaţă şi exporturi mai valoroase. Doar aşa putem inversa evoluţia actuală, bazată pe importuri mari de produse agroalimentare”, se mai arată în mesaj.

Se asemenea, Iohannis a spus că este nevoie de promovarea ”inteligentă” a produselor tradiționale. Care ar putea deveni ”o carte de vizită autentică pentru potenţialul agriculturii noastre”.

Târgul INDAGRA se desfăşoară până duminică la ROMEXPO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri