Klaus Iohannis: Este imposibil să avem toată legislaţia pe regionalizare până la 1 ianuarie. Timpul e prea scurt

Data publicării:
2503 20kiohannis-56762

Nu au fost luate în discuţie până în acest moment criteriile de stabilire a capitalelor, de alegere a guvernatorului sau câte regiuni vor fi până la urmă, a precizat prim-vicepreşedintele liberal Klaus Iohannis în faţa jurnaliştilor.

Pe aceeaşi temă:

De ce au liberalii propria comisie pentru regionalizare

„Regiunea poate să funcţioneze pe o perioadă de tranziţie”

O primă concluzie a liberalilor din comisia pentru Regionalizare este că regiunea ar trebui să funcţioneze mai întâi într-un proces de tranziţie: „Aşa cum până acum ADR-urile (Agenţiile de Dezvoltare Regională) au funcţionat într-un sistem tot aproape prin rotaţie, credem că şi regiunea poate să funcţioneze pe o perioadă de tranziţie. Şi atunci nimeni nu îşi va impune punctul de vedere şi se va lucra ca şi până acum în regiunile de dezvoltare.

Klaus Iohannis aduce un argument solid în favoarea propunerii: rezultatele obţinute prin Programul Operaţional Regional: „Dacă stăm şi judecăm ce s-a întâmplat cu fondurile europene, pe POR stăm excelent. Pe celelalte axe stăm un pic mai prost.”

Misiune imposibilă: legislaţia pe regionalizare

Graba strică treaba, afirmă primarul Sibiului, iar legislaţia trebuie scrisă cu atenţie, având în vedere amploarea proiectului: „După părerea noastră, este imposibil să se elaboreze toată legislaţia pe regionalizare până la 1 ianuarie 2014. Nici n-ar fi bine fiindcă, pur şi simplu, timpul este prea scurt. Această perioadă de tranziţie ne dă un respiro şi timpul necesar pentru elaborarea unei legislaţii coerente şi care ţine cont de toate aspectele.

„Nu am discutat aspectul alegerii guvernatorilor”, a precizat Iohannis.

Rugat să facă lumină în subiectul neclar al alegerii şefului de regiune, el a arătat că membrii comisiei liberale pentru regionalizare „nu au avut pretenţia ca după prima întâlnire de o oră şi jumătate să lămurească exhaustiv aceste probleme”. Va fi vorba despre o preşedinţie prin rotaţie care, „evident, în discuţii ulterioare, va fi clarificată”.

Întrebat concret cine va conduce regiunea în cazul în care preşedintele de Consiliu Judeţean şi primarul au orientări politice diferite, pentru cazul Sibiului, oficialul a răspuns: „Dacă m-aţi întreba după preferinţa mea, atunci (l-aşprefera pe) preşedintele Consiliului Judeţean, ca şi până acum.

„Nu e o ceartă, nu e un compromis”

Klaus Iohannis contrazice informaţiile legate de o ceartă pe regiuni între oraşele mari şi puternice ale țării: „Nu cred că este o ceartă şi nu este vorba de un compromis, ci o abordare rezonabilă în două etape, fiindcă altfel, după părerea noastră, nu se poate. Deci noi trebuie să avem regiunile pentru 1 ianuarie 2014 pentru a intra cu ele în exerciţiul bugetar european 2014-2020, dar este imposibil să se elaboreze toată legislaţia aferentă şi toată clarificarea aferentă până la acea dată.

Pentru înlesnirea procesului, comisia liberală pentru regionalizare se va întruni cel puţin din două în două săptămâni, „sau mai des”, a spus Iohannis în încheiere.

Cine este investitorul german misterios. O întrebare fără răspunsuri oficiale, deocamdată

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, primarul Sibiului a fost întrebat dacă a avut vreun aport la atragerea investitorului misterios din Germania care va demara o afacere în România, de la 0. „Pot să vă spun că ştiu despre ce e vorba, pot să vă confirm că reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România au avut o contribuţie la realizarea legăturilor. Mai mult, prefer să îi las pe alţii să îşi spună punctul de vedere”, a răspuns oficialul.

Rugat să dea primele trei litere ale investitorului, primarul Sibiului a replicat râzând: „Aş putea, dar trebuie să o facă primul-ministru.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri