Ludovic Orban renunță la calitatea de premier desemnat. Klaus Iohannis cheamă partidele la discuții - programul consultărilor

Data actualizării: Data publicării:
iohannis-presidency
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunat marți seară, în urma deciziei CCR de luni, că va convoca consultări cu partidele pentru ziua de miercuri, după ce Ludovic Orban a renunțat la calitatea de premier desemnat.

Actualizare 19:00. Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații:

„În această seară, dl. Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă pe atât de clară. Regulamentul acitivităților comune din Parlament prevede un termen de 15 zile în care trebuie să se pronunțe camerele reunite asupra propunerii de guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esență, se datorează această situație PSD-ului. Din cauza PSD, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot. Riscăm să intrăm într-un blocaj, este ultimul lucru pe care ni-l dorim.”

„Am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban. Prin urmare, voi convoca consultări cu partidele parlamentare, care vor începe mâine la ora 16:00 și se vor termina în jurul orei 20:00, după care voi veni în fața națiunii și voi face o delarație prin care să informez asupra decizie”, a adăugat șeful statului.

Întrebat cine ar putea fi nominalizat pentru funcția de premier și dacă Nicolae Ciucă ar fi o opțiune, șeful statului a răspuns: „Veți afla mâine (miercuri - n.red.) după ce se încheie consultările”.

Programul consultărilor

PNL - 16:00

PSD - 16:30

USR - 17:00

UMDR - 17:30

PMP - 18:00

ALDE - 18:30

Pro Europa - 19:00

Minorități - 19:30 


Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că Ludovic Orban renunță la calitatea de premier desemnat. Președintele Iohannis va desemna pe altcineva pentru funcția de prim-ministru. 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține marți, 25 februarie a.c., ora 19:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Șeful statului a făcut și luni declarații, anunțând pe această cale că a convocat pentru ziua de miercuri o ședință a CSAT cu privire la coronavirus, dar a vorbit și despre situația politică actuală din România.

Președintele a spus că nu va desemna un prim-ministru din partea PSD sau din partea unei majorităţi „create ad-hoc” în jurul PSD pentru că acest lucru ar însemna „o nerespectare a voinţei cetăţenilor”. Totdată, el a declarat că șansele ca alegerile anticipate să mai aibă loc „au scăzut sub 50%”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri