Klaus Iohannis îi refuză pe Olguța Vasilescu și Ilan Laufer. Paul Stănescu rămâne în Guvern

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis face decrarații de presă.
Președintele Klaus Iohannis face decrarații de presă. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că numește șase dintre propunerile de miniștri anunțate de premierul Viorica Dăncilă. A refuzat însă două propuneri: Olguța Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare.

IOHANNIS_DECLARATII__resize_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Președintele Klaus Iohannis face decrarații de presă. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Olguța Vasilescu rămâne asfel fără portofoliu, în condițiile în care președintele a semnat decretul de revocare al acesteia de la Ministerul Muncii.

Vasilescu și Ilan Laufer au fost respinși pentru că președintele îi consideră „nepotriviți”.

Ceilalți șase miniștri vor depune jurământul la Cotroceni astăzi, la ora 15.30. Este vorba despre Niculae Bădălău, la Ministerul Economiei, Marius Budăi (Ministerul Muncii), Constantin Bogdan Matei (Ministerul Tineretului și Sportului), Daniel Breaz (Ministerul Culturii), Alexandru Petrescu (Ministerul Comunicațiilor), Gabriel Leş (Ministerul Apărării).

Pe de altă parte, președintele nu i-a revocat din Guvern pe Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, unul din adversarii lui Liviu Dragnea, și pe Lucian Șova, ministrul Transporturilor.

Principalele declarații ale președintelui:

Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Este, după părerea mea, o soluție slabă. Soluția corectă pentru România ar fi fost și este înlocuirea unui Guvern care a creat multe probleme României.

Sunt de acord să se facă o remanaiere, însă trebuie să țin cont de câtva lucruri. În primul rând e nevoie să ne amintim că ne aflăm în fața unei provocări grele. Președinția UE poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele își fac treaba și abordarea României e una coerentă.

E nevoie de miniștri care performează foarte bine. Al doilea lucru e că mai avem foarte puțin timp. Deja au început vizitele pe care le primim din partea instituțiilor europene pentru a ne ajuta și pentru a verifica dacă suntem pregătiți. Trebuie să acționăm repede.

Am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate.

Se revocă din funcția de membri ai Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Ivașcu, Cojocaru și Bran. Se ia act de demisia lui Mihai Fifor.

Se numesc miniștrii Leș, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite. (Olguța Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare Regională).


Declarațiile sunt anunțate la o zi după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat remanierea guvernului, care vizează opt ministere.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri