Klaus Iohannis: „Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi-au dorit o diversiune?”

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 3

„Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor, atacare femeilor și copiilor este de neconceput într-un stat european, iar cei vinovați trebuie identificați”, a declarat președintele Klaus Iohannis. Noile precizări au fost făcute, luni seara, în contextul protestelor marcate de violențe. Declarațiile au fost transmise LIVE de Digi24 și pe digi24.ro.

klaus iohannis tribuna presidency
Foto: presidency.ro

ACTUALIZARE. „Au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piața Victoriei”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Acesta a mai arătat că „atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor, atacare femeilor și copiilor este de neconceput într-un stat european, iar cei vinovați trebuie identificați”.

Arătând că „în ultimul an și jumătate, PSD a compromis actul de guvernare și legiferare”, șeful statului a afirmat că avem „o guvernare haotică, irațională”. „Avem acum și o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce are de gând acest Guvern cu românii”, a spus Iohannis.

PSD a câștigat alegerile, nu am contestat niciodată acest lucru. Însă actuala sa conducere abuzează de acea victorie pentru a ataca populația, pentru a ataca Justiția, pentru a scoate România de pe drumul său european și euroatlantic”, a spus Klaus Iohannis, adăugând că majoritatea românilor nu sunt de acord cu direcția în care PSD duce România.

„Sunt însă de acord membrii PSD cu această direcție. Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ține în brațe această grupare care a confiscat partidul? Sau își asumă responmsabilitatea înainte de a fi prea târziu, nu avem nevoie de instabilitate și de o criză socială prelungită”, a continuat președintele.

Fac pe această cale un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile și să înțeleagă că trebuie să guvernze pentru oameni și nu împotriva lor”, a mai declarat președintele, după ce a spus că „actuala conducere a partidului și a Guvernului este profund nocivă”.

El a lansat apeluri și către societatea civilă și către opoziția parlamentară.

„Nu vă lăsați descurajați de actuala situație. Lucrurile se pot schimba în bine, este nevoie de efortul nostru, al tuturor, este foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice cu toată forța în viața socială și politică întrucât contribuțiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluția democrației românești. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci un apel la responsabilitate și la implicare”, le-a transmis șeful statului românilor.

Cât despre opoziția parlamentară, Iohannis a spus: „Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare și înțelepciune se poate ajunge în situația de a obține încrederea oamenilor. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea țării și menținerea României pe drumul normalității. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susținut între toate forțele de opoziție. Oamenii politici responsabili știu să lase deoparte interesele mărunte și orgoliile și să pună mai presus interesul țării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități”.

Vă prezentăm în continuare textul integral al mesajului (conform transcrierii de pe presidency.ro):

„Bună ziua, dragi români!

În ultimele zile zeci de mii de români au ieșit în stradă să protesteze, iar România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violențelor înregistrate vineri seara.

Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretutindeni. Mulți oameni din diasporă, reveniți acasă, au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduși nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiți. Au venit din proprie inițiativă, arătând un puternic simț civic, revoltați de modul în care PSD guvernează și legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept din ultimul an și jumătate. Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice, cu excepția unor instigatori care nu pot fi asociați cu marea majoritate a protestatarilor, așa cum s-a încercat. 

Protestele de sâmbătă și duminică au arătat tuturor adevărata față a celor care ies în stradă de foarte mult timp și a căror voce se aude peste tot în lume. Românii știu sa fie civilizați, civici, activi și corecți. Nu își merită etichetele primite din partea unor voci iresponsabile din politică. Toți cei care ies în stradă pentru a transmite un mesaj au o voce legitimă, care va trebui ascultată și înțeleasă.

Violența și reprimarea brutală a manifestanților nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor, atacarea femeilor și copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți. Indiferent cine sunt și de unde sunt. Fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au știut sau nu au vrut să îi izoleze pentru a permite deturnarea protestelor pașnice. Soluția aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestația, în loc de neutralizarea huliganilor violenți, este condamnabilă și nu poate fi justificată.

Rămân la convingerea pe care am exprimat-o încă de vineri noapte, intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Mărturie stau înregistrările video din Piață, relatările oamenilor și miile de mesaje pe care le-am primit și în care oamenii reclamă agresivitatea nejustificată a forțelor de ordine. Condamn la fel de ferm acțiunile violente ale celor care au instigat și atacat jandarmii în încercarea de a deturna un proces pașnic.

Explicațiile publice, extrem de subțiri și de slab probate, ale Ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicațiile Jandarmeriei.

Au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piața Victoriei. Aici există două planuri. Planul judiciar și am cerut deja Procurorului General anchetarea faptelor antisociale produse în piață, iar ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul și responsabilii trași la răspundere. Violența împotriva cetățenilor care se opun guvernului prin proteste pașnice este caracteristică regimurilor autoritare, nu României europene de astăzi.  Există, totodată, și un plan politic. În orice țară cu oameni responsabili aflați la conducere, până la această oră am fi avut cel puțin o demisie. Suntem, pentru a câta oară, martorii unui Guvern care se preface că nu aude și nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat.

Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăți civice, democratice, europene - în care cei care încalcă legea sunt pedepsiți, în care partidele reprezintă societatea și nu grupuri infracționale, în care normalitatea este regula, și nu excepția.

De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violențe de stradă, cu manifestări agresive. Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și lupta anticorupție și-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată și falsă în societate? Ce se va întâmpla mai departe dacă acest Guvern va continua să trateze proprii cetățeni de aceeași manieră și să recurgă la înăbușirea prin violență a vocilor care se opun întoarcerii în timp a României?

În ultimul an și jumătate, PSD a compromis actul de guvernare și legiferare și, în ciuda scorului înregistrat la alegerile din 2016, a tulburat societatea prin măsurile controversate, o guvernare haotică, irațională, în paralel cu legi extrem de controversate sau chiar vădit anticonstituționale, atacuri repetate la adresa magistraților. Avem acum și o componentă represivă, care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenții are acest Guvern cu românii. Este evidentă și extrem de gravă ruptura care există în acest moment între români și actualul Executiv.

România este o țară normală, echilibrată, respectată, însă cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine. Sondajele arată că peste 80% dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcție greșită. Ceea ce arată că milioane de români sunt solidari cu cei care, prin protestele lor din întreaga țară, s-au săturat de proasta guvernare, de aroganța politicienilor și de corupție.

PSD a câștigat alegerile, nu am contestat niciodată acest lucru, însă actuala sa conducere abuzează de acea victorie pentru a ataca populația, pentru a ataca justiția, pentru a scoate România de pe drumul său european și euro-atlantic. Majoritatea românilor nu este de acord cu direcția în care PSD duce România. Sunt însă de acord membrii PSD cu aceasta direcție? Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ține în brațe această grupare care a confiscat partidul? Sau își asumă responsabilitatea înainte de a fi prea târziu?

Nu avem nevoie de instabilitate și de o criză socială prelungită. Oamenii se vor revolta și în continuare dacă sunt ignorați. PSD trebuie să înțeleagă că actuala conducere a partidului și a Guvernului este profund nocivă, cu efecte nebănuite pe termen lung. Fac pe această cale un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile și să înțeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni și nu împotriva lor.

În același timp, fac un apel la societatea civilă. Nu vă lăsați descurajați de actuala situație, lucrurile se pot schimba în bine, este nevoie de efortul nostru, al tuturor! Este foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice cu toată forța în viața socială și politică întrucât contribuțiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluția democrației românești. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare de lucruri.

În fine, un ultim apel vreau să îl adresez opoziției și politicienilor care se află în opoziție față de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare și înțelepciune, se poate ajunge în situația de a obține încrederea oamenilor. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menținerea României pe drumul normalității. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susținut între toate forțele de opoziție. Oamenii politici responsabili știu să lase deoparte interesele mărunte și orgoliile și să pună mai presus interesul țării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități. Cu înțelegere între partidele de opoziție se obține ceea ce spuneam mai devreme: alternativa așteptată de români.

În final, vreau să vă asigur că oricât de mare ar fi presiunea PSD și a propagandei lor voi continua să susțin fără rezerve interesele fundamentale ale românilor, instituțiile statului care luptă împotriva corupției, precum și nevoia de face din România o țară puternică și prosperă.

Ca Președinte, voi continua să acționez pentru menținerea unui stat de drept, în care instituțiile sunt puternice, dar sunt puternice pentru aplicarea legii, pentru protejarea cetățenilor și pentru protejarea drepturilor cetățenilor. Vă mulțumesc!”

------

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va adresa luni, 13 august a.c., începând cu ora 18:00, un mesaj public ca urmare a evenimentelor din ultimele zile”, a anunţat Administrația Prezidențială în cursul zilei de luni.

Președintele Klaus Iohannis a avut încă de vineri o primă reacție cu privire la violențele de la protestul diasporei.

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a afirmat atunci șeful statului.

Ulterior, sâmbătă dimineață, Klaus Iohannis a cerut intervenția procurorului general, Augustin Lazăr, pentru elucidarea modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei la mitingul diasporei. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri