PSD a trimis foști deținuți politic la consultările de la Cotroceni. Iohannis: Mă bucur că v-au trimis

Data actualizării: Data publicării:
consultari cotroceni referendum psd nicolicea - inquam octav ganea 20190412110145_OGN_9639-01
FOTO; Inquam Photos/ Octav Ganea

Liviu Dragnea a trimis doi foşti deţinuţi politic la consultările cu şeful statului pe tema referendumului pe justiţie, în condiţiile în care coaliţia aflată la guvernare i-a cerut lui Klaus Iohannis să-l demită pe Augustin Lazăr. Asta, după ce procurorul general a fost acuzat că a blocat liberarea condiţionată a unui luptător anticomunist. ALDE nu va participa la consultări. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi pe tema referendumului cu partidele de opoziţie şi a primit asigurări că demersul va fi susţinut. 

Actualizare: 12:20  - Consultările președintelui Klaus Iohannis cu delegația PSD, de vineri, s-au încheiat. 

Șeful statului i-a cerut lui Eugen Nicolicea să iasă de la consultări ca să rămână singur la discuții cu cei doi foști deținuți pe care Liviu Dragnea i-a trimis la întâlnirea de la Cotroceni.


Actualizare 11:10Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Partidului Social Democrat pe tema situaţiei din Justiţie au început la Palatul Cotroceni.

„Să ştiţi că mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră. O să mai vorbim câteva minute după”, a spus şeful statului în debutul întâlnirii cu delegaţia PSD.

 

consultari cotroceni referendum psd nicolicea - inquam octav ganea 20190412110145_OGN_9639-01
consultari cotroceni referendum psd nicolicea - inquam octav ganea 20190412110145_OGN_9639-01

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Deputatul Eugen Nicolicea, alături de doi foști deținuți politic (Ioan Muntean și Marin Iancu), face parte din delegaţia care va reprezenta PSD la consultările cu preşedintele. 

Conform PSD, Marin Iancu a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani şi patru luni şi, deşi îndeplinea condiţiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci preşedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiţionată, scrie News.ro.

„Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazăr. Şi de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deţinutul politic şi-a ispăşit integral pedeapsa, deşi îndeplinea condiţiile legale pentru a putea fi eliberat. După ce şi-a ispăşit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împuşcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă", spun socil-democraţii.

Ioan Muntean, de asemenea, a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud, Secţia 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deţinuţi politici extrem de periculoşi pentru statul comunist PCR, timp de şapte ani, iar Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea, susţine PSD.

„După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire şi l-a băgat zece zile la izolare", afirmă PSD.

„Cei doi eroi încarceraţi au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiţi ani din viaţă, ani petrecuţi în iadul condus de Lazăr”, conchid social-democraţii.


Liviu Dragnea, care a refuzat încă de acum câteva zile invitaţia lui Klaus Iohannis, a precizat că va anunţa vineri dimineaţă numele celorlalte două persoane care vor merge la Cotroceni din partea PSD. „Cred că or să fie trei persoane care or să-i placă foarte mult (preşedintelui - n.r.). I-am ales ca să fie un dialog constructiv, să se înţeleagă oamenii, să fie compatibili”, a declarat Dragnea la Antena 3. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că formaţiunea sa nu va fi prezentă la Cotroceni. Joi, la discuţiile cu preşedintele pe tema referendumului pentru Justiţie au fost reprezentanţii opoziţiei şi cei ai minorităţilor naţionale.

„Românii au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiției. Imediat ce vor primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările pentru referendum”, a declarat joi președintele.

Cel mai probabil, întrebările ar putea suna astfel:

„Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

„Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a OUG-urilor pentru infracțiuni, pedepse și organizare judiciară?”

Primii care au intrat joi la discuţiile cu preşedintele au fost liderii Partidului Naţional Liberal.

„PNL e alături de preşedintele României și va susține cu toată forţa reușită acestui referendum”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL.

Reprezentanţii USR au vorbit la întâlnirea cu şeful statului şi despre iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, dar şi despre riscul ca un referendum pe justiţie să nu fie validat din cauza absenţei cetăţenilor de la vot.

„Există un astfel de risc al invalidării, dar eu sunt convins că cetățenii vor merge la vot. Votăm dacă rămânem o țară europeană sau o țară de margine de Europa, unde se schimbă caii între Rusia și Uniunea Europeană”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

Partidul Mişcarea Populară îşi doreşte trei întrebări pe buletinul de vot.

„Una vizează reducerea numărului de parlamentari. O a doua temă vizează o întrebare pe care toți românii ar înțelege-o: dacă sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale. A treia temă – revenirea la alegerea primaruluiu în dou tururi”, a spus liderul PMP, Eugen Tomac.

Duşmani declaraţi ai ordonanţelor de urgenţă, maghiarii vor ca această formă de legiferare să fie interzisă definitiv prin Constituţie.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Noi suntem mai severi și dacă se poate mai radicali decât propunerea președintelui. Credem că instituţia ordornanțelor de urgența trebuie eliminată. Nu e nevoie de OUG în nici un domeniu”.

A doua zi de consultări ar trebui să îi aducă la Cotroceni pe reprezentanţii puterii. Social-democraţii vor trimite o delegaţie din care nu fac parte nici Liviu Dragnea şi nici Viorica Dăncilă, în timp ce ALDE a respins invitaţia preşedintelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri