Klaus Iohannis: Imposibil de spus ce va face Rusia în continuare

Data actualizării: Data publicării:
nave militare ruse in stramtoarea kerci
Președintele Klaus Iohannis spune că Rusia și-a lăsat material militar prepoziționat după exercițiile militare desfășurate în apropiere de granița cu Ucraina Foto: Profimedia

Președintele Klaus Iohannis avertizează că regimul de la Moscova este unul imprevizibil. Șeful statului spune că este imposibil de prevăzut ce va face Rusia în continuare în zona Mării Negre, unde situația rămâne tensionată. Președintele a atras atenția, marți, că Rusia își menține material militar prepoziționat în apropiere de granița cu Ucraina, în pofida anunțului privind încheierea exercițiului militar desfășurat recent în regiune. În plus, în toamnă, Moscova are programat un alt exercițiu militar.

Șeful statului consideră că este nevoie de foarte multă implicare și de eforturi diplomatice susținute pentru a preveni o escaladare, iar demersurile se fac atât în cadrul UE, cât și în cadrul NATO.

Pe de altă parte, președintele a spus că expulzarea diplomatului rus anunțată luni de România nu are nicio legătură directă cu tensiunile din zona Mării Negre.

„Faptul că s-a încheiat exerciţiul militar în Federaţia Rusă şi trupele s-au retras, sigur, este o veste în sine bună şi duce la o oarecare detensionare, însă în acelaşi timp am aflat că foarte mult material care a fost adus acolo rămâne acolo, rămâne prepoziţionat şi evident că situaţia rămâne în continuare tensionată. Este nevoie în continuare de foarte multă implicare, de foarte multe eforturi diplomatice”, a spus președintele într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Cotroceni. „Din partea României, noi vom face în continuare demersuri în special la NATO, dar şi la Uniunea Europeană pentru a creşte rezilienţa pe flancul estic”, a adăugat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă există pericolul repetării scenariului din Georgia din 2008, președintele a spus că „este imposibil de spus ce va face Federaţia Rusă în continuare. Ştim că se pregăteşte un mare exerciţiu militar pentru toamna acestui an şi cu toţii sperăm ca prin măsurile care se iau şi prin intervenţiile pe cale diplomatică, geopolitică, să se detensioneze situaţia în zona Mării Negre”, a punctat preşedintele Iohannis.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri