Klaus Iohannis, în prima vizită la Bruxelles: „Cred că pentru România vom avea progrese semnificative în dosarele care ne interesează foarte mult”

Data publicării:
Klaus Iohannis primele declaratii de la Cotroceni 12 ianuarie 2015 - presidency 3

FOTO: presindency.ro

ACTUALIZARE 17.50. Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Bruxelles. „Cred că pentru România vom avea progrese semnificative în dosarele care ne interesează foarte mult”, a spus el după întâlnirile avute cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Printre subiectele discutate în timpul acestor întâlniri au fost și aderarea României la spațiul Schengen și Mecanismul de Cooperare și Verificare în justiție sub care se află România încă de la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007.

Avem același punct de vedere asupra tematicii Schengen. Președintele (Comisiei Europene, n.r.) m-a asigurat de tot sprijinul pentru România pentru intrarea în Schengen. Am discutat și despre Mecanismul de Cooperare și Verificare. Am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că în următorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza această procedură cu succes, pentru că România a făcut progrese semnificative în consolidarea instituțiilor statului”, a spus Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 11:50 „Voi efectua prima vizită externă de la începutul mandatului de președinte al României, o vizită de lucru la Bruxelles, la instituțiile europene și euroatlantice. Am dorit să subliniez astfel importanța pe care o acordă România consolidării profilului său european ca stat membru al UE și ca membru al NATO”, a declarat președintele Klaus Iohannis la plecarea spre Bruxelles. 

„România se află deja în al optulea an de apartenență la UE. Instituțiile noastre sunt în mod substanțial consolidate și contribuția la proiectul european trebuie să fie una pe măsură. (...) O prioritate a mandatului meu va fi aprofundarea integrării europene, voi transmite cu claritate acest mesaj”, a punctat Klaus Iohannis. „Voi transmite cu claritate acest mesaj şi vom discuta despre paşii pe care România trebuie să îi facă pentru această integrare aprofundată şi pentru a-şi lua în primire mai bine rolul de membru NATO", a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit Mediafax, din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedinte la Bruxelles fac parte consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, George Scutaru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran, consilierul personal al lui Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu, şi şeful Statului Major General, general locotenent Nicolae Ciucă.  


În timpul vizitei, Klaus Iohannis are programate întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Absorbția fondurilor europene, apropiatul raport al Comisiei Europene privind MCV, dar și noul context de securitate din Europa, după atentatele din Franța și criza din Ucraina, vor fi, fără îndoială, subiecte ce vor fi abordate de președinte.

Azi se va vedea şi cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Programul vizitei, AICI.

Următoarele vizite externe vor fi la Chişinău, Berlin şi Paris.

Președintele a participat la sfârșitul săptămânii la mitingul de solidaritate de la Paris, fiind prima sa acțiune de reprezentare externă de când a fost învestit în funcție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri