Klaus Iohannis, înainte de discuțiile pe tema justiției: „Eu nu vreau niciun pact cu PSD”

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis Liviu Dragnea agerpres
Consultarea presedintelui Klaus Iohannis cu reprezentantii PSD in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înainte de discuțiile pe tema justiției, că speră să obțină un consens politic între partide. El a spus că nu vrea un pact cu PSD și nici cu ALDE.

Este evident că legile justiției în forma în care sunt ele valabile astăzi trebuie regândite și trebuie modernizate. Este clar că obiectivul meu, cel puțin, este să ajunem să avem legile corectate și să garantăm independența justiției. Pentru asta este cu siguranță nevoie de mai multe lucruri. Este nevoie de reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum – este nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală”, a spus Klaus Iohannis.

Avem opinia finală a Comisiei de la Veneția, cel mai avizat organ în justiție. Recomandările trebuie luate foarte foarte în serios. Recomandările sunt gândite pentru a ne ajuta, pentru a ajuta România”, a adăugat șeful statului.

Întrebat dacă vrea un pact cu PSD pe legile justiției, Klaus Iohannia a spus că nu.

„Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Nu știu cum a apărut ideea dar cred că s-a înțeles greșit. Eu îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator, nu doresc un pact cu PSD, ALDE, nici cu alții. Îmi doresc ca ei să e înțeleagă între ei, să se reia discuțiile, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiție din România. Sper să obțin o înțelegere politică între partidele politice”, a declarat președintele Iohannis.

„Sistemul de justiție trebuie să fie indepenendent și stabil, pentru asta este nevoie de consens în Parlament, nu cu mine. Fiindă altfel aceste legi vor fi mereu modificate, vor genera instabilitate și vor genera un sistem care nu funcționează optimal. Ce avum acum sunt legi care nu funcționează bine. Ați observat că după ce le-am promulgat, deja Guvernul a dat ordonanțe de urgență și acestea foarte discutabile din punct de vedere constituțional”, a mai spus șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri