Video Consultări la Cotroceni. Iohannis: Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-vot-alegeri-europarlamentare-2019-referendum-presidency (1)
La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" cu privire la două întrebări în domeniul justiției. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis va avea marți și miercuri consultări cu formațiunile politice din Parlament pentru a putea transpune în legislație ceea ce au votat românii la referendumul pe justiție din 26 mai. Marți, președintele îi primește, începând cu ora 12.00, pe delegații PNL, USR și UDMR, transmite Mediafax.

ACTUALIZARE. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus după consultările de la Cotroceni că susține eliminarea totală a ordonanțelor de urgență sau folosirea acestora doar în situații excepționale - în caz de război sau calamități naturale.

Dacă există voință politică se poate legifera rapid”, a spus el.

Ordonanțele simple, pe de altă parte, pe care le dă Guvernul în perioada vacanței parlamentare, trebuie să rămână în Constituție, a mai spus Kelemen Hunor.

Din punctul nostru de vedere ar trebui o nouă Constituție, dar nu e momentul potrivit, sau o revizuire mai amplă. avem probleme cu relația între instituții, avem probleme cu bicameralismul”, a mai spus președintele UDMR.


ACTUALIZARE. S-au încheiat consultările cu USR. Președintele partidului, Dan Barna, a spus că și inițiativa „Fără penali în funcții publice” ar trebui să facă parte din această revizuire a Constituției. 

„Vom continua să avem aceeași perspectivă fermă pe respectarea statului de drept și vom face efoturi să aliniem legile justiție cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a mai spus Dan Barna.

El a adăugat că USR a discutat cu președintele și despre moțiunea de cenzură pe care opoziția o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare.

Am încercat să analizăm și calendarul posibil pe marginea moțiunii de cenzură, pe care opoziția o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare. În situația în care moțiunea va trece, vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidențiale sunt o necesitate și asta i-am transmis și președintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorități parlamentare care nu mai funcționează în România. Am transmis că vom susține orice variantă a unui Guvern non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi și acea abrogarea a OUG 114”, a spus Dan Barna.


ACTUALIZARE.  Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus, după consultările de la Cotroceni, că susține toate demersurile președintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituție și legislație rezultatele referendumului din 26 mai.

Reprezintă lege pentru noi și PNL susține toate demersurile președintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni la acest referendum. Am abordat și subiectul legislației în domeniul justiției. Susținem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislație în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV și ale Comisiei de la Veneția. PNL va susține orice alte inițiative necesare pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni”, a spus Ludovic Orban.

În opinia sa, referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale.

consultari pnl cotroceni turcan orban foto presidency ro
Foto: Presidency.ro

E și mai ieftin, și mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri. Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinței exprimate de cetățeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituționale cât mai repede posibil, epntru că știm bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forțe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranță că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a spus președintele PNL.


ACTUALIZARE. Încep consultările cu partidele parlamentare la Cotroceni. Înaintea acestora, președintele Klaus Iohannis a spus că a chemat partidele la „consultări reale”, deoarece vrea să știe „cum văd partidele parlamentare spațiul politic și evoluțiile după alegerile europarlamentare”.

„La consultări voi aborda și chestiuni legate de urmările politice. Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept în România, pe îmbunătățirea legilor justiției care au fost adoptate cu opoziția largă a președsintelui, a opoziției parlamentare, a asociațiilor de profil”, a spus Klaus Iohannis.

E clar că acest vot dat la europarlamentare, care a sancționat drastic discursul antieuropean al PSD, înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în UE, și această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor. În realitate urmările acestui referendum sunt multiple, pozitive pentru România și am de gând să convoc partidele și să discut atâta vreme cât să implementăm total voința cetățenilor”, a continuat Klaus Iohannis.

Președintele a criticat din nou ordonanța de urgență adoptată ieri de Guvern, prin care este modificată legea electorală în privința alegerii președinților de Consilii Județene.

În context, el a amintit de una din întrebările de la referendum, care prevede și extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională și la alte entități în afară de Avocatul poporului.

Ar fi fost bine să existe această cale de atac fiindcă PSD, care a pierdut rușinos alegerile, s-a apucat din nou de ordonanțe de urgență, chiar în domeniul alegerilor, mai exact alegerile locale pentru președinții de Consilii Județene. O abordare fundamental greșită din partea PSD. Trebuia PSD, după această palmă primită de la electorat, să se abțină de la orice ordonanță de urgență”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele spune că este optimist cu privire la constituirea unei majorități parlamentare pentru transpunerea rezultatului referendumului în Constituție și legislație.

Eu cred că se poate constitui o majoritate fiindcă partidele au înțeles importanța votului dat la referendum. Eu sunt optimist în această privință. Iar dacă nu se întâmplă, cetățenii mai au la îndemână trei lecţii pentru PSD - alegerile prezidențiale, locale și parlamentare”, a spus Klaus Iohannis.


Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele politice, marți și miercuri, la consultări, la Palatul de la Cotroceni, pentru a putea transpune în legislație ceea ce au votat românii la referendumul pe justiție din 26 mai.

Programul consultărilor pentru marți, 4 iunie va fi următorul:

Ora 12:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

Președintele Klaus Iohannis, la solicitarea prim-ministrului Viorica Dăncilă, a reprogramat consultările cu PSD pentru miercuri, ora 15:00 (în loc de marți, ora 13:00).

Astfel, programul consultărilor de miercuri, 5 iunie, este următorul:

Ora 11:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 12:00 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 14:00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale;
Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD).

Fiecare delegație poate fi formată din maximum 5 persoane.

Biroul Electoral Central (BEC) a dat publicității, luni, la o săptămână după referendumul pe justiție de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot. Potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a chemat partidele la consultări pentru a pune în practică, în Constituție, „ce a decis poporul”.

„Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ce a decis poporul. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, am decis să convoc partidele la consultări pe această temă. Ce a decis poporul trebuie pus în practică, în Constituție. Se face în Parlament, în prima fază”, a declarat Klaus Iohannis.

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" cu privire la întrebările:

1. ''Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?''

2. ''Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?''.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri