Klaus Iohannis: „Încetați țopăiala guvernamentală!”

Data actualizării: Data publicării:
2017-10-09 GC- Stoltenberg si Iohannis - declaratii-0844

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj dur coaliției de la guvernare, la ceremonia în care noii miniștri au depus jurământul. El a avertizat că în privința justiției există o „linie roșie” care nu trebuie depășită și că schimbările fiscale au debusolat mediul de afaceri.

Iohannis a amintit că, la un an de la alegerile parlamentare, România are deja al treilea guvern PSD-ALDE, după „dublul eșec” al cabinetelor anterioare, cel condus de Sorin Grindeanu și cel al lui Mihai Tudose.

Nu aceasta este performanța pe care o așteptau românii. Sper ca, odată cu învestirea celui de-al treilea guvern propus de PSD-ALDE să înceteze și această țopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social și la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăți”, a spus Iohannis.

Președintele a adăugat că, după alegerile din 2016, țara nu a avut parte de coerență în ceea ce privește politicile publice și nici de garanția că valorile sunt „cele care stau la baza actului de guvernare”.

Dimpotrivă, este o discrepanță majoră între promisiune cu care partidele coaliției majoritare au venit în fața românilor și situația în care ne aflăm, cu două guverne eșuate și cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice.Nu vedem progrese notabile în sănătate și în educație. Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absență, iar în justiție schimbarea legislației a fost forțată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar și numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noștri externi ”, a spus Iohannis.

Există o linie roșie pe care guvernanții și decidenții majorității nu au voie să o depășească. Afectarea independenței justiției este de neacceptat! Coaliția aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susțină în stradă statul de drept”, a avertizat Iohannis.

Președintele a vorbit și despre schimbările din domeiul fiscalității, care „au bulversat populația și mediul de afaceri”. Mai mult, sunt oameni care se plâng că salariile lor au scăzut, în ciuda promisiunilor de creșteri salariale.

Vă începeți, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveți o misiune dificilă, va trebui să convingeți, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice și administrative făcute de precedentele două cabinete. Preluați, așadar, din start și factura eșecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, și aveți, cu atât mai mult, obligația să depuneți toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normal. Lucrurile trebuie îndreptate urgent”, a spus Iohannis.

Cetățenii așteaptă o direcție clară, neechivocă, în acord cu năzuințele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituțiilor de sub amenințarea corupției. Oamenii își doresc prosperitate într-o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă. Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum. Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceți! Vă urez, în acest sens, mult succes!”, a încheiat șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri