Klaus Iohannis: Independenţa energetică, cel mai bun mijloc de apărare. Stabilitatea politică şi macroeconomică constituie argumente puternice pentru a deveni un "hub" al investiţiilor americane în regiune

Data publicării:
iohannis

  

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, la forumul „Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - România”:

- România susţine ferm finalizarea cât mai rapidă a negocierilor şi încheierea acordului privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce în egală măsură pentru Europa şi Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atât mai necesar dacă avem în vedere provocările generate de o piaţă economică globală.

- Eliminarea barierelor comerciale în domeniul energetic este crucială pentru consolidarea domeniului energetic şi securitatea energetică a Europei. În lumina evenimentelor actuale din vecinătatea estică şi ţinând cont de precedente, energia a devenit o armă politică, iar urmărirea independenţei energetice cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor.

- Securitatea energetică trebuie să ocupe în 2015 şi în viitor un loc esenţial în dialogul economic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

- România poate deveni cea mai importantă destinaţie de investiţii în regiune pentru companiile americane în domeniul energiei, piaţa noastră fiind tot mai deschisă la expertiza şi investiţiile din SUA.

- Pe fundalul tulburărilor din vecinătate, stabilitatea politică şi macroeconomică a României constituie argumente puternice pentru a deveni un "hub" al investiţiilor americane în regiune.

- Dincolo de dimensiunea deloc de neglijat a pieţei româneşti, economia românească are de oferit multe oportunităţi de afaceri; domenii precum energia, infrastructura strategică, IT-ul ar trebui să fie prezente pe o listă scurtă de arii prioritare. Orice avans în acest sens va veni în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor şi va contribui la crearea de noi locuri de muncă şi, evident, la creşterea bunăstării.

- România doreşte ca dialogul politic şi colaborarea cu SUA să continue şi să se diversifice în toate domeniile de cooperare. Dimensiunea politico-militară şi de securitate este şi va rămâne, prin prisma obiectivului consolidării prezenţei americane în România şi în Marea Neagră, componenta cea mai vizibilă şi cea mai dinamică a Parteneriatului Strategic.

- Operaţionalizarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu va încununa munca şi dedicaţia comună şi va reprezenta o contribuţie româno-americană extrem de valoroasă la securitatea transatlantică. De asemenea, România va continua să fie acelaşi partener solid şi de încredere al SUA în misiuni internaţionale, inclusiv cele sub egida NATO.

- Securitatea poate şi trebuie să producă rezultate şi în alte domenii, precum cel economic, în educaţie, cercetare ştiinţifică sau inovare.

- Considerăm că trebuie să depunem eforturi şi să avem aceeaşi ambiţie pentru a atinge şi în relaţiile comerciale şi în domeniul investiţiilor americane în România acelaşi nivel de colaborare ca în domeniul politico-militar.

- Investiţiile americane reprezintă nu doar o sursă de finanţare, ci şi un instrument de modernizare economică, prin transferul tehnologic şi dezvoltarea resurselor umane.

- România a făcut multe, dar nu este suficient. Ne dorim ca SUA să se afle printre primii zece investitori străini din România. Pentru aceasta, putem pleca de la potenţialul incontestabil al ţării noastre provenit dintr-un capital uman bine educat şi competitiv şi din avantajele conferite de poziţia noastră geostrategică. Dimensiunea economică poate să devină - de ce nu? - motorul principal de creştere al Parteneriatului Strategic.

- Mai multă predictibilitate şi mai multă transparenţă a actului guvernamental şi a procesului legislativ sunt condiţii esenţiale pentru atragerea de noi investiţii sau extinderea celor existente. Susţin continuarea implementării Planului de Acţiune vizând guvernanţa economică. Acesta poate contribui la crearea unui context atractiv pe termen lung pentru investitorii străini. Desigur, este importantă stabilitatea, transparenţa legislativă, angajarea în dialog a comunităţii de afaceri şi a tuturor actorilor implicaţi, iar atunci când sunt necesare schimbări ale cadrului legislativ şi de reglementare, acest lucru să devină un gest natural al actului de guvernare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri