Klaus Iohannis, îngrijorat de traseismul politic

Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că va chema la consultări acele partide care au rezultat în configurația parlamentului în urma votului de la 11 decembrie și a sugerat că nu va ține cont la consultările pentru premier de faptul că un partid ar obține majoritate absolută prin traseism politic. Șeful statului a părut, însă, serios preocupat de acest fenomen, pe care l-a comparat ca gravitate cu migrația refugiaților pe continentul european.

Migrația politică este foarte toxică. Este probabil cel mai nociv fenomen din politica românească postdecembristă. Parlamentul care tocmai își încheie mandatul – și bine că și-l încheie – nu mai seamănă, de exemplu, deloc cu parlamentul care a fost ales acum patru ani. Or, așa ceva, într-o democrație matură, este imposibil. Și dacă la alte capitole democrația românească stă bine, la acest capitol stăm prost, foarte prost. Se pare că există lideri politici care din capul locului își imaginează că pot convinge parlamentari să migreze și să-și completeze astfel echipa. Asta arată că nu e o excepție. Este un fenomen care este luat în calcul, este promovat, este folosit, dar este fundamental greșit. Speranța mea este că acest traseism nu va deveni un fenomen de masă în noul parlament. Ar fi un indicator al calității parlamentului. Dacă vom avea un fenomen de aceeași amploare cum a fost în parlamentul trecut (...), atunci n-am făcut nimic. Sper să fie înțeles și de liderii de partid, pentru că depinde mult de ei. Dacă descurajează fenomenul, nu se va întâmpla”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă ar chema la consultări numai acel partid care în urma traseismului ar putea avea majoritate absolută, președintele a spus că rămâne formula pe care a anunțat-o, cu toate partidele. „Eu vorbesc aici despre parlamentul care se contituie în baza rezultatului votului. Că ulterior unii sau alții migrează este problema lor, nu mai este problema mea și nu mai este legată de consultări”, a punctat președintele.

Fostul premier Victor Ponta a declarat, luni seara, într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, că PSD va face nominalizarea de prim-ministru doar după formarea Parlamentului pentru a şti exact dacă are majoritate absolută sau dacă va fi nevoie ca alţi parlamentari să se alăture grupului social-democrat, scrie News.ro.

„Nu scrie în Constituţie partidul care a obţinut în alegeri majoritate absolută, ci spune cel care are o majoritate absolută în Parlament. Or, noi asta vom şti luni seara sau marţi după ce se depune jurământul şi după ce fiecare parlamentar anunţă din ce partid face parte şi din ce grup face parte. Şi dacă acum la repartizare ne lipsesc două, trei mandate, eu cred că vor fi poate doi, trei, patru parlamentari care luni vor vrea să fie în PSD şi atunci, conform articolului 103 din Constituţie, nu se mai fac consultări cu celelalte partide”, a explicat fostul lider social-democrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri