Klaus Iohannis l-a delegat pe Dacian Cioloș să participe la Consiliul European

Data publicării:
iohannis ciolos desemnaret Octav Ganea InquamPhotos

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a delegat pe Prim-ministrul României, domnul Dacian Cioloș, să participe la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie a.c. În virtutea dispozițiilor art. 80 alin. 1 din Constituția României și conform principiului cooperării loiale dintre autoritățile statului, așa cum acesta a fost interpretat și în jurisprudența Curții Constituționale, Președintele României poate delega în mod expres Prim-ministrului atribuția participării la reuniunile Consiliului European”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Este pentru prima dată în ultimii ani când un prim-ministru al României participă la întâlnirea șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană.

În mandatul de președinte al lui Traian Băsescu, șeful statului era cel care participa la Consiliul European, și nu fostul premier Victor Ponta. De altfel, disputa a fost tranșată și la Curtea Constituțională, în favoarea președintelui.

Și actualul șef al statului a preferat să meargă el la Consiliul European, cât timp a fost premier Victor Ponta. De altfel, Klaus Iohannis a spus clar că nu vrea să-l desemneze pe Victor Ponta să participe la acest summit.

„Primul ministru nu participă și nu va participa la consiliile europene. ACEST prim-ministru nu va participa NICIODATĂ la Consiliul European”, spunea Klaus Iohannis în septembrie 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri