Klaus Iohannis, la dezbaterea „Decalogul - fundament al justiţiei”: O Românie care încurajează diversitatea și toleranța este o țară mai puternică și mai prosperă

Data publicării:
iohannis


„Cea dintâi datorie a mea, pentru că sunt pentru prima oară în Templul Coral, este să urez tuturor cetățenilor români de credință iudaică, precum și familiilor din Israel sau de pretutindeni, pace în suflete și multă sănătate. În acest loc, care a însoțit vreme de trei secole bucuriile și tristețile comunității evreiești, dați-mi voie să aduc, totodată, un omagiu tuturor celor care au suferit pentru credința lor iudaică. Amintindu-le memoria, astăzi, aici, e o datorie de onoare”, a spus președintele țării.

În viața românească, comunitatea evreiască a impulsionat dezvoltarea economică, a alimentat viața culturală, a îmbogățit identitatea noastră. De aceea, generațiile anterioare merită cuvântul meu bun și mai ales convingerea adâncă a faptului că România vă este astăzi recunoscătoare pentru ceea ce suntem ca națiune”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Așa cum am anunțat la începutul mandatului meu, îmi respect promisiunea de a lua parte la ceremonii religioase ale cultelor legal recunoscute în România. Aceasta nu este însă o vizită de curtoazie, ci o prezență firească în sânul unor oameni pe care îi prețuiesc pentru încrederea cu care sprijină cel mai demn drum cu putință: o Românie democratică, ferm ataşată valorilor europene și euroatlantice. Sunt convins că o Românie care încurajează diversitatea și toleranța este o țară mai puternică și mai prosperă. Prezența mea în această seară, în acest lăcaș de cult mozaic, loc de rugăciune, de adunare și de învățătură, este un semn al prețuirii și al speranței. Al prețuirii pentru ceea ce ați clădit și continuați să clădiți pentru România. Și al speranței că întreaga comunitate evreiască va contribui și mâine, alături de familiile voastre din Israel, prin fapte și prin idei, la viitorul nostru comun”, a mai spus șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri