Klaus Iohannis, la summit-ul liderilor lumii la Londra: „E bine să începem un proces de reflecție despre viitorul NATO”

Data publicării:
donald-trump-casa-alba-klaus-iohannis-fb (2)
Foto: facebook.com/klausiohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, înainte de Summitul NATO de la Londra, că vor fi abordate două teme principale în discuțiile care vor avea loc. Una dintre aceste teme este legată de contribuția fiecărui stat pentru apărare, iar cea de-a doua temă este despre viitorul Alianței. Președintele a vorbit și despre regiunea Mării Negre și importanța pe care o are această zonă pentru NATO, precum și despre posibilitatea ca președintele SUA, Donald Trump să viziteze România.

„Avem câteva chestiuni importante de discutat. Aici sunt două teme care vor domina acestă întâlnire. Prima este legată de contribuția fiecărui stat pentru apărare, și aici România stă foarte bine, a doua chestiune este legată de o discuție despre viitorul NATO. Care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung. Noi suntem de părere că este bine să începem o discuţie, un proces de reflecţie, dar sub conducerea secretarului general şi cred că în final asta va fi concluzia zilei de astăzi. Discuţii aşezate şi cred că foarte bune vom avea. Procesul de reflecţie asta urmăreşte - să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu şi lung şi România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuţie”, a declarat Klaus Iohannis, la Londra, înainte de Summitul NATO.

Președintele va sublinia în alocuțiunea pe care o va ține în fața liderilor importanța regiunii Mării Negre.

„În ce privește regiunea Mării Negre, care pt noi e vitală, voi sublinia importanță pentru NATO și cred că voi găsi multă deschidere. Iar în ce privește comandamentul de corp de armată, în principiu această ofertă a fost făcută, dar încă nu a fost finalizată, dar sunt optimist.”

Klaus Iohannis a fost invitat de Donlad Trump la un dejun de lucru în această după amiază, la care vor participa toți șefii de stat ai țărilor care au alocat 2% pentru apărare.

„Este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% din PIB pentru aprărare. Și cu siguranță vor fi discuții și în cadrul acestui grup destul de restrâns. Suntem un grup mic de țări care alocă efectiv 2% din PIB”, a spus Iohannis.

Președintele a vorbit despre posibilitatea ca Donald Trump să viziteze România în viitorul apropiat. Întrebat dacă va reitera invitația făcută la ultima vizită la Casa Albă, Iohannis a răspuns: „Cu siguranță. Și sunt mulțumit că avem ocazia să discutăm și formal și informal. După cum știți președintele Trump este în campanie pentru un nou mandat și nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România înainte de alegeri. Poate după”.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri