Klaus Iohannis: Marea Neagră e zonă de război. Am insistat să fie zonă de interes strategic pentru NATO

Data actualizării: Data publicării:
Bulgarian-NATO military exercise in the Black sea, Bulgaria - 10 Jul 2015
Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la summitul NATO de la Madrid, că România a „insistat foarte mult” ca zona Mării Negre să fie declarată „zonă de interes strategic”, lucru care cel mai probabil se va întâmpla la întâlnirea statelor membre ale Alianței.

„Marea Neagră este extrem de importantă pentru România și cred că pot să spun că a fost meritul nostru că la Summitul din Varșovia, din 2016, s-a decis elaborarea, prima dată, a unei strategii NATO pentru zona Mării Negre iar acum, dacă vedem ce se întâmplă - Rusia a pornit războiul de pe mare împotriva Ucrainei din Marea Neagră, nu din altă mare, deci Marea Neagră este zonă de război și nu ne place acest lucru. Nici în NATO lumea nu este evident mulțumită de această situație şi e clar că trebuie o abordare mult mai largă, mult mai aprofundată, drept pentru care iarăși noi am insistat foarte mult ca zona Mării Negre să fie declarată „zonă de interes strategic pentru NATO”.

Noi oricum facem tot ce putem să facem la nivel de dotare şi probabil vă amintiți că au fost şi foarte multe exerciții şi foarte multe dotări specifice pentru zona litoralului, pentru a apăra zona litoralului. Acestea toate vor continua, iar ceea ce își dorește România este asta – Marea Neagră să fie declarată în NATO zonă de interes strategic. Și asta, după cum arată lucrurile, vom obține”, a afirmat Klaus Iohannis.

Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a anunțat președintele american Joe Biden, înainte a de începe summitul NATO de la Madrid.

Klaus Iohannis a mai declarat, miercuri, că desfășurarea militarilor și echipamentelor NATO în România poate dura luni, chiar ani de zile dar importantă este pregătirea acestora în poziții gata de mobilizare imediată atunci când este nevoie.

NATO va mări masiv numărul trupelor sale care sunt la un grad înalt de pregătire armată, la peste 300.000 de soldați, a anunțat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri