Klaus Iohannis, mesaj pentru primari: Nu trebuie să mai vedem parcuri în câmp în localitățile care nu au apă și canalizare

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis sustine un discurs la iasi
Foto: INQUAM Photos/Raul Stef

Președintele Klaus Iohannis a participat luni la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România. Acesta le-a transmis primarilor că actualul guvern are ca priorități dezvoltarea rurală și sprijinirea comunităților locale prin programe finanțate atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene, însă primarii trebuie să se asigure că banii publici sunt cheltuiți eficient.

„Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă și responsabilă. (...) Investițiile trebuie să se realizeze ținând cont de nevoile din teritoriu.

Nu trebuie să mai vedem parcuri excesiv pavoazate și costisitoare, amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului, în condițiile în care localitățile respective nu sunt racordate la rețeaua de apă sau de canalizare. Cu alte cuvinte, nu ne mai permitem să avem subdezvoltare și risipă”, susține Klaus Iohannis. 

Președintele i-a asigurat pe primari că actualul guvern va sprijini financiar autoritățile locale din mediul rural și a atacat guvernările trecute.

„Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finanțele publice, subfinanțarea cronică a necesarului de investiții, fonduri alocate după bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur și simplu dezvoltarea comunităților.

Acea perioadă, marcată de incompetență și diletantism, s-a încheiat, în sfârșit. Actualul Guvern nu doar că a crescut alocările pentru acest an, dar are, ca priorități, dezvoltarea rurală, sprijinirea comunităților locale prin programe finanțate atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene, modernizarea și eficientizarea administrației publice locale.

Eu sunt sigur că procesul de reformare și modernizare va intra în linie dreaptă imediat ce vom avea o majoritate parlamentară care să reflecte voința cetățenilor și îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis susține derularea, în continuare, a programului PNDL, însă este de părere că acesta ar trebui regândit.

„Foarte mulți dintre dumneavoastră ați implementat, în comunele pe care le reprezentați, proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Și au fost bani mulți, uneori, și proiecte reușite în multe cazuri. Banii investiți eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desființat. Nu cred că este nimeni în această sală care dorește să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate”, le-a transmis președintele, primarilor.

În discursul său, președintele a abordat și teme precum depopularea satelor, abandonul școlar din mediul rural sau lipsa unor sisteme de canalizare și apa curentă.

„Mediul rural nu poate fi condamnat, la infinit, la sărăcie și subdezvoltare. Aproape jumătate din populația României nu este conectată la sistemul de canalizare și doar unul din trei români care locuiesc în mediul rural este deservit de sistemul public de alimentare cu apă. (...) Depopularea satelor, abandonul școlar, accesul la educația timpurie, lipsa spațiilor de învățământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluțiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autoritățile centrale, cât și pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai „peticim”, ci să creăm programe concrete, gestionate riguros și, mai ales, predictibil, prin care școala românească de la sat să ajungă și ea în secolul XXI”, a declarat Klaus Iohannis.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri