Klaus Iohannis: Moldova are o mare şansă. Această şansă se numeşte România

Data publicării:
iohannis plecare bruxelles

Preşedintele a afirmat în discursul său că, faţă de vizita precedentă făcută la Chişinău, acum se află aici în calitate de preşedinte al României, motiv pentru care „emoţiile sale sunt şi mai puternice”, notează Mediafax. 

Prezenţa mea în faţa dumneavoastră este nu doar un motiv de bucurie, ci şi un prilej de a vorbi despre lucruri faţă de care simţim la fel: despre valorile noastre comune şi despre provocările momentului, dar şi despre oportunităţile pe care acest spaţiu de pe continentul european şi aceste timpuri le oferă. Vreau să mă refer la două valori fundamentale care guvernează relaţia dintre noi: solidaritatea şi identitatea. Şi rezum aceste două noţiuni, interdependente în cazul nostru, prin proiectul european asumat de Republica Moldova în relaţie cu România”, a spus şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, cooperarea dintre cele două state dovedeşte cât de important este să ai „un bun avocat” în acest parcurs.

„Moldova are o mare şansă, pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare”. 

Klaus Iohannis le-a transmis studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova că este dascăl de profesie şi ştie că rolul unui dascăl nu este doar de a împărtăşi cunoştinţe, ci „are o misiune mult mai grea, aceea de a transmite valori şi de a construi astfel caractere”.

„În plus, rolul dumneavoastră pentru apărarea şi păstrarea limbii române este unul fundamental, lucru pentru care vă sunt recunoscător şi vă îndemn să mergeţi mai departe. Provin dintr-o generaţie care a avut nefericirea să cunoască viaţa sub un regim absurd şi criminal, care a încercat să şteargă valorile fundamentale ale comunităţilor. Pe ambele maluri ale Prutului trăim cu cicatricele acestui trecut. De aceea îmi exprim acum respectul pentru eroii care s-au jertfit pentru propăşirea limbii române”, a afirmat şeful statului. 

„Pentru noi, drumul dumneavoastră către Europa unită reprezintă o prioritate naţională. Avem, în acest moment, ca proiect politic asumat unanim – Preşedinţie, Guvern, Parlament – ideea de sprijin european pentru Chişinău. Subliniez angajamentul meu ferm în calitate de Preşedinte al României de a susţine aceste demersuri, în baza prerogativelor funcţiei pe care o deţin”, a afirmat preşedintele Iohannis în discursul său.

Preşedintele a ţinut să sublinieze şi „importanţa efortului Chişinăului de a continua parcursul european”, transmiţându-le studenţilor că vor deveni, în următorii ani, vocea locuitorilor Republicii Moldova, fie că vorbim despre politicieni, funcţionari ai statului, jurnalişti, cercetători, activişti civici, reprezentanţi ai mediului de afaceri”.

În această calitate, veţi avea responsabilitatea decisivă de a conduce Republica Moldova în marea familie europeană. Astfel, elitele moldoveneşti au marea şansă de a contribui la aşezarea Republicii Moldova acolo unde îi este locul, în Uniunea Europeană, alături de România”, le-a spus Iohannis studenţilor de la Universitatea de Stat.

„În această calitate, veţi avea responsabilitatea decisivă de a conduce Republica Moldova în marea familie europeană. Astfel, elitele moldoveneşti au marea şansă de a contribui la aşezarea Republicii Moldova acolo unde îi este locul, în Uniunea Europeană, alături de România”, le-a spus Iohannis studenţilor de la Universitatea de Stat.

Trăim vremuri tulburi, chiar la graniţele noastre, o perspectivă care complică şi mai mult strădaniile Republicii Moldova. Cred că, în actualul context regional marcat de instabilitate, este de datoria României să contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Pentru noi, sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezumă doar la cel instituţional. Este vorba despre o adâncire a cooperării pe toate planurile, a relaţiilor economice, a dialogului cultural şi politic nu doar la nivel de stat, ci şi între comunităţile locale. De asemenea, trebuie să sprijinim proiectele care conduc la creşterea independenţei energetice a Republicii Moldova, pentru ca acest stat să devină independent până la capăt”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri