Klaus Iohannis: Nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuția pe creșterea pensiilor și salariilor

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-profimedia
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis participă marţi şi miercuri, la New York, la cea de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. După discursul susținut în plen, președintele a răspuns întrebărilor puse de jurnaliști și a făcut referire, printre altele, și la pensii și salarii. Iohannis a spus că „personal” le-a transmis liderilor coaliției că ar fi bine ca acestea să crească. „Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem și o creștere economică, avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile”, a spus șeful statului.

Întrebat cum vede posibila sau probabila majorare a salariilor și pensiilor, președintele a spus că „este corect, este rezonabil și este așteptat” ca acestea să crească. Iohannis consideră că „nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize și Guvernul trebuie și va identifica soluții”. 

„Atâta vreme cât nu avem o previziune a bugetului pentru anul viitor, orice ar spune unul sau altul este o speculație. Însă pot să vă spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coaliției. Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem și o creștere economică, avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile. În condițiile în care inflația a ajuns, acum recent au fost date publicității datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuția pe creșterea salariilor și pensiilor” a spus Klaus Iohannis.

„Până la urmă, nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize și Guvernul trebuie și va identifica soluții. Acum, cu cât va crește salariul minim, cu cât va crește punctul de pensie și așa mai departe, acestea sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după ce se fac niște calcule foarte aplicate, legate de bugetul care trebuie să realizeze aceste creșteri, și vorbim clar despre bugetul anului 2023. Partea foarte bună pe care o văd este că, în pofida acestor crize multiple, pe care le tratăm cât putem de bine, avem o creștere economică substanțială și, sigur, asta ne dă speranța că vom avea pe salarii și pensii o creștere care vine să compenseze într-o măsură rezonabilă creșterea prețurilor și inflația pe care o avem”, a adăugat președintele.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri