Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European. Discuții despre situația din Ucraina și securitatea alimentară globală

Data actualizării: Data publicării:
iohannis la bruxelles cu stegurile ue in spate
Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis participă, luni și marți, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii europeni vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în războiul pornit de Rusia, dar și despre securitatea alimentară globală.

„Liderii europeni vor discuta modalităţile de acordare, în continuare, a sprijinului politic şi a asistenţei umanitare, economice şi financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucţie post-conflict. Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată şi necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienţei acestui stat”, a informat Administraţia Prezidenţială.

Şefii de stat şi de guvern vor discuta modalităţile concrete de sprijin pentru asigurarea continuităţii exporturilor alimentare din Ucraina, în contextul angajamentului UE pentru asigurarea securităţii alimentare globale, precizează sursa citată.

Agenda liderilor europeni va viza şi aspectele referitoare la securitate şi apărare, având în vedere propunerile recente ale Comisiei Europene „pentru remedierea deficitului de investiţii în materie de apărare” şi întărirea cooperării şi coordonării între statele membre în acest domeniu.

„Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependenţelor energetice de Federaţia Rusă, şefii de stat şi de guvern vor continua discuţiile privind diversificarea surselor şi rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcţionării pieţei europene de electricitate pentru controlul volatilităţii preţurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate”, a informat Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri