Klaus Iohannis, românilor din Spania: Promisiunile din 16 noiembrie continuă să fie reperul meu permanent

Data publicării:
27732

Şeful statului a avut, luni, prima sa întâlnire cu românii stabiliţi în Spania de la alegerea sa în funcţia de preşedinte. Peste 150 de români stabiliţi în Spania au participat la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, iar liderul de la Cotroceni a avut un mesaj special pentru ei.

„Să fiţi solidari şi uniţi, să fiţi lideri în comunităţile voastre şi să fiţi conştienţi de forţa pe care o aveţi. Ştiu că sunteţi cu sufletul acasă, iar cel mai bun răspuns din partea noastră este să construim acea Românie în care doriţi să vă întoarceţi”, a declarat președintele României.

Cei mai mulţi dintre românii prezenţi la întâlnire şi-au stăpânit cu greu emoţiile, pentru că sunt plecaţi de mai bine de zece ani din ţară.

Cred că e pentru prima dată când am avut emoţii ascultând imnul naţional al României.... Un semn de speranţă, am trăit emoţionat prezenţa preşedintelui pentru că a renăscut speranţa şi cred că se va încerca o schimbare”, a mărturisit unul dintre participanți.

„E emoţionant şi foarte impresionant. Am avut onoarea să-l vedem faţă în faţă... Mi-a plăcut mesajul domnului preşedinte”, spune o tânără.

Au fost însă şi membri ai comunităţii române care au criticat discursul preşedintelui.

„Mesajul, care a fost nu a fost concret, clar şi la obiect, a atins anumite subiecte, dar nu m-a convins. (...) Dumnealui se va trezi la sfârşitul mandatului că românii sunt nemulţumiţi, nu a fost omul pe care l-au votat sau care au dorit ei să fie”, a declarat unul dintre românii prezenți la întâlnire.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

„Vă mulţumesc pentru primire şi sunt onorat să mă aflu aici. În aceste prime luni de mandat am ţinut să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Europa. Şi de fiecare dată încerc aceeaşi emoţie şi bucurie. Am dorit să fiu alături de voi, ca şi de ceilalţi concetăţeni ai noştri din diferite părţi ale continentului, pentru a vă cunoaşte şi a vă adresa câteva gânduri. Vă mulţumesc pentru cine sunteţi, ambasadori ai noştri în Spania, vă mulţumesc că ne reprezentaţi cu onoare şi sunteţi un exemplu de patriotism. Printre voi mă simt acasă. Vă rog să primiţi aprecierea şi respectul meu pentru ceea ce faceţi: investiţi în România prin banii trimişi, îi inspiraţi pe cei din ţară să îşi dorească mai mult şi să aibă încredere. Şi, în acelaşi timp, contribuiţi la dezvoltarea comunităţilor în care trăiţi aici, în Spania.

Foto: Administrația prezidențială

Această întâlnire are loc pentru că dumneavoastră aţi făcut-o posibilă. Momentul 16 noiembrie este acum un pic mai îndepărtat în timp. Pentru mine însă, ca angajament și determinare, nu s-a schimbat nimic. Urmăresc aceleași principii, iar promisiunile pe care le-am făcut atunci continuă să fie reperul meu permanent. Au trecut, iată, mai bine de șase luni și vreau să fiu foarte onest despre acest început de mandat. Sunt lucruri care s-au mișcat și schimbat în politica românească. Sunt proiecte pe care le-am dus la bun sfârșit, cum este Strategia Naţională de Apărare, pentru că ne-am așezat la masa dialogului, pentru că am pus obiectivele comune pentru România înaintea certurilor politice. Sunt alte proiecte care merg mai greu, pentru că rezistenţa la schimbare este încă foarte mare. Dar drumul pe care am pornit este cel promis: al unei politici făcute altfel, cu mai multă integritate și decenţă, cu respect pentru lege și pentru oameni, cu dialog, dar și cu fermitate în apărarea unor principii.

Foto: Administrația prezidențială

Avem o nouă Strategie Naţională de Apărare. O amintesc aici pentru că am ţinut în cuprinsul ei să fac o declaraţie fermă, care pe unii sau chiar pe mulţi i-a surprins. Am spus că o Românie puternică este aceea care poate asigura securitatea cetăţenilor săi și îi poate proteja, prin mijloace diplomatice și juridice, oriunde s-ar afla ei. În toate discuţiile pe care le am cu omologii mei, respectarea și garantarea drepturilor românilor în ţările în care trăiesc și muncesc se află printre subiectele cele mai importante. De asemenea, cred că autorităţile române trebuie să aibă mereu în vedere o relaţie mai bună și mai strânsă cu cetăţenii, servicii consulare mai eficiente și adaptate realităţilor, o organizare care să răspundă cerinţelor și o comunicare pe măsură. Am toate aceste lucruri în atenţie. 

Foto: Administrația prezidențială

Tot în Strategia Naţională de Apărare am afirmat că o Românie puternică își promovează identitatea, știe să apere și valorifice acele lucruri, acele simboluri care ne definesc în lume ca naţiune, oriunde ne-am afla. Voi faceţi acest lucru aici, în Spania, prin promovarea limbii și culturii române, prin rolul pe care îl aveţi în societate. Voi faceţi România puternică. 

Trebuie să vă spun că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale am început să gândim o viziune coerentă pentru diaspora. Am pornit de la a înţelege starea de fapt, problemele și preocupările românilor din străinătate. Am iniţiat un dialog cu toţi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii, cu toţi cei care au și trebuie să aibă un cuvânt de spus. Vă rog să priviţi prezenţa mea aici în același context.

Daţi-mi voie să închei prin a vă îndemna să fiţi solidari și uniţi, să fiţi lideri în comunităţile voastre, să fiţi conștienţi de forţa pe care o aveţi. Știu că sunteţi cu sufletul acasă. Iar cel mai bun răspuns din partea noastră, a celor din ţară, este să construim acea Românie în care să vă doriţi să vă întoarceţi. Vă mulţumesc încă o dată!”

Foto: Administrația prezidențială

Klaus Iohannis îşi va încheia marți vizita în Spania, după o întâlnire cu preşedintele Senatului de la Madrid.  

Citiți și
El Mundo scrie despre Klaus și Carmen Iohannis: Un cuplu atipic pe scena politică
VIDEO. Președintele Klaus Iohannis, primit de regele Felipe al VI-lea al Spaniei
Regele Spaniei: României i se cuvine intrarea în Schengen
Dublă cetățenie pentru românii din Spania: Madridul se declară deschis la discuții
Klaus Iohannis: România vrea să intre în zona euro




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri