Klaus Iohannis s-a dus în vizită la viitorul ministru al Sănătății: Un model de bune practici în sistemul de sănătate românesc

Data publicării:
Iohannis la spitalul din suceava
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la inaugurarea ambulatoriului de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Managerul spitalului este Vasile Rîmbu, numele său fiind vehiculat pentru preluarea ministerului Sănătății. Președintele a felicitat conducerea spitalului și administrația locală pentru realizarea ambulatoriului: „Este o realizare foarte frumoasă și sunt convins că veți avea foarte mulți pacienți aici!”

Klaus Iohannis a criticat, din nou, guvernarea PSD pentru lipsa investițiilor în sănătate. 

„Cu atât mai importantă este această realizare, cu cât vine într-un context în care guvernarea PSD ne-a oferit constant doar fantasmagorii! În realitate, nu avem nici spitale regionale, nici examen de rezidențiat reformat, iar eșecul guvernării PSD în ceea ce priveşte măsurile asumate în Programul de Guvernare pe sănătate este evident. (...) Din nefericire, guvernarea PSD nu a făcut altceva decât să pună din condei măsuri într-un program de guvernare cu care i-a amăgit pe români, însă a rămas repetentă la implementare.”

Președintele a subliniat că Ambulatoriul din Suceava este un model de bune practici în sistemul de sănătate.

„Îmi doresc să avem astfel de exemple peste tot în ţară”, a spus Iohannis. 

Preşedintele Iohannis a menţionat că „inversarea piramidei serviciilor de sănătate” este o prioritate în vederea îmbunătăţirii performanţei, dar şi a sustenabilităţii.

„Asistenţa medicală spitalicească predominantă în ţara noastră dovedeşte o structură a sistemului sanitar perimată şi generatoare de costuri pe care nu ni le permitem. Este concluzia generală a experţilor şi a rapoartelor asupra sistemului de sănătate românesc. Regândirea structurii asistenţei medicale prin prioritizarea medicinei primare, preventive şi de ambulatoriu, inclusiv prin alocări financiare mai mari acestor domenii, reprezintă soluţia pentru a aduce sistemul de sănătate din România în parametrii normali. (...) Din nefericire, guvernarea PSD nu a făcut altceva decât să pună din condei măsuri într-un program de guvernare cu care i-a amăgit pe români, însă a rămas repetentă la implementare.”

El a menţionat că susţine o reformă reală a sistemului de sănătate.

„Medicina primară şi cea de ambulatoriu constituie piatra de temelie a oricărui proiect de modernizare a sistemului de sănătate în direcţia sustenabilităţii, a performanţei şi, în definitiv, a traiectoriei europene. A trata pacienţii în ambulatoriu conduce la degrevarea spitalului de anumite sarcini, la reducerea costurilor, cu beneficii pentru pacient, comunitatea medicală şi sistemul de sănătate”, a spus președintele.

Modernizarea ambulatoriului de la Suceava s-au făcut cu fonduri de la Consiliul Judeţean şi cu fonduri europene.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri