Klaus Iohannis îi solicită Vioricăi Dăncilă agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-inquamphotos-octav-ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern. Astfel, șeful statului vrea să vadă dacă și când va fi adoptată o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea, în condițiile în care mai multe voci de la ședința PSD de duminică au cerut acest lucru. Ar exista și un termen: până la 15 ianuarie 2019.

iohannis dancila juramant ministri inquam octav ganea 20181120163944_OGN_0924-01
Klaus Iohannis îi solicită Vioricăi Dăncilă agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Scrisoarea integrală:

„Stimată doamnă Prim-ministru,

În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului.”

Citiți și    Adevărata miză a Ordonanței privind amnistia și grațierea: Bunuri de 2 miliarde de euro sechestrate de DNA se vor întoarce la ”victimele abuzurilor statului paralel”

Solicitarea președintelui a venit după Consiliul Național al PSD de duminică, în care chiar și Liviu Dragnea a cerut în mod expres amnistie și grațiere, dar și după declarația de azi dimineață a ministrului justiției. Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vor fi modificate printr-o singură ordonanţă de urgenţă, iar o primă formă a acestei act normativ se află în lucru, în acest moment, la Ministerul Justiţiei. 

Tudorel Toader a mai spus că amnistia şi graţierea ar putea fi ultima soluţie pentru corectarea unor abuzuri, el explicând însă că, dacă vor exista alte opţiuni, vor fi aplicate acelea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri