Sari la conținut

Klaus Iohannis va participa, la Sibiu, la o slujbă de comemorare a saşilor deportaţi în urmă cu 70 de ani

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis va participa, duminică, la Catedrala Luterană din Sibiu, la slujba de comemorare a 70 de ani de la deportarea saşilor şi şvabilor din România în lagărele de muncă sovietice.

Reprezentanţii comunităţii săseşti din Sibiu au declarat corespondentului Mediafax că va fi o slujbă obişnuită de duminică, în care preotul va vorbi şi despre deportarea saşilor şi şvabilor. De asemenea, în 13 ianuarie la sediul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) vor avea loc mai multe evenimente pentru comemorarea saşilor şi şvabilor din România care au fost deportaţi în urmă cu 70 de ani.

"Saşii din Sibiu au fost ridicaţi în noaptea de 13 ianuarie 1945 la ordinul lui Stalin. De aceea, cele mai multe manifestări vor avea loc în cursul zilei de marţi la sediul Forumului", au declarat reprezentanţii FDGR.

Potrivit acestora, manifestări similare celor de la Sibiu vor avea loc la Reşiţa, Satu-Mare, Braşov şi în alte localităţi. De asemenea, în primăvară va fi organizată o manifestare naţională, la Timişoara, unde vor participa şi supravieţuitori din lagărele sovietice.

Potrivit datelor deţinute de etnicii germani din Sibiu, din România au fost deportaţi în lagărele sovietice în jur de 70.000 de saşi şi şvabi, aproximativ 4.500 dintre aceştia fiind doar din judeţul Sibiu.

Pe aceeași temă