Klaus Iohannis va prezenta Strategia Națională de Apărare pe 22 iunie, în Parlament

Data publicării:
iohannis in parlament - 7260502-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

Rusia este principala vulnerabilitate şi preocupare a României în materie de securitate şi apărare, reiese din documentul publicat de HotNews. Douăzeci şi trei de pagini are documentul promovat de şeful statului.

E cu şase pagini mai scurt decât cel al fostului preşedinte. Se menţin principalele direcţii de politică externă, concentrate asupra unei relaţii strânse cu NATO şi Uniunea Europeană. La capitolul ameninţări, sunt diferenţe majore. Rusia ocupă primul loc în noua strategie.

„Reamintim că noua doctrină militară a Rusiei, anunţată de Vladimir Putin la sfârşitul lui 2014, conţine câteva menţiuni care ne privesc direct. Extinderea NATO şi mişcarea trupelor în interiorul ţărilor membre NATO sunt considerate de Kremlin a fi reale ameninţări la adresa securităţii Rusiei”, se arată în documentul citat.

În strategia lui Traian Băsescu, Rusia era menţionată o singură dată, în contextul relaţiilor pe care NATO le stabileşte cu ţările din regiune. În schimb, altele erau vulnerabilităţile principale: extinderea modalităţilor de manifestare a fenomenului terorist, proliferarea armelor de distrugere în masă și criminalitatea organizată.

Instabilitatea din zona Mării Negre era menţionată în documentul fostului președinte ca vulnerabilitate abia la punctul al cincilea.

În schimb, în noua Strategie Naţională, este principala problemă de securitate a României, alături de politica agresivă a Rusiei.

„Perpetuarea conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre şi instabilitatea din Balcanii de Vest creează presiuni suplimentare asupra României. Tensiunile interetnice şi dezechilibrele regionale în statele din proximitate pot conduce la declanşarea unor conflicte regionale”, se menționează în document.

În noul document, la capitolul vulnerabilităţi interne, dispare punctul alocat presei. În 2010, în strategia lui Traian Băsescu, exista un asemenea capitol în care erau menţionate „campaniile de presă la comandă'”.

În documentul lui Klaus Iohannis nu este menţionată clar corupţia ca vulnerabilitate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri