Klaus Iohannis - Victor Ponta, coabitare de ochii lumii

Data publicării:
Victor Ponta d m na cu Klaus Iohannis la depunerea jur m ntului n Parlament-Mediafax Foto-Alexandru Hojda

Ultima ciocnire verbală între preşedinte şi premier a avut loc în urmă cu doar două zile, după ce premierul a fost inculpat în dosarul în care este cercetat de procurorii DNA. Şeful statului a spus că îşi menţine solicitarea ca Victor Ponta să demisioneze.„Punctul meu de vedere în această chestiune este foarte binecunoscut încă din 5 iunie, nu am nimic de adăugat dar îmi menţin acea evaluare. Dar vom colabora instituţional”, a declarat șeful statului. Iar replica lui Victor Ponta nu a întârziat: „Până la urmă n-am ce să-i reproşez, personal. Cred că nu a fost corect, şi mă aşteptam să fie corect, atât.”

Războiul dintre cele două palate a început însă mai demult. Una dintre temele de atac a fost noul cod silvic, retrimis de preşedinte în Parlament pentru reexaminare. Pe acea temă, prim-ministrul a declarat: „A retrimis legea la Parlament pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer”. Iar șeful statului i-a atras public atenția: „Dacă nu se confirmă, atunci prim-ministrul va răspunde pentru aceste afirmaţii."

Cu altă ocazie, preşedintele s-a arătat deranjat de faptul că premierul a vizitat ţările arabe fără să se consulte cu el. „Este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui", a precizat acesta. Răspunsul lui Victor Ponta a venit imediat: „De acum încolo, voi pune mâna... nu e nicio problemă să pun mâna pe telefon şi să comunic direct.”

Apoi premierul a plecat la jocurile olimpice de la Baku, iar de acolo la Istanbul unde s-a operat la picior. Acolo a primit vestea nominalizării lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE și a reacționat: „Domnul Iohannis ne consideră nişte iobagi pe moşia domniei sale şi trebuie să îndeplinim nişte ordine.”

Un scandal între cei doi a avut loc şi la mijlocul săptămânii trecute. Victor Ponta a anunţat că nu este de acord cu ordonanţa pentru mărirea salariilor demnitarilor, adoptată în ultima şedinţă de Guvern condusă de Gabriel Oprea. „Din păcate domnul Oprea nu a vorbit cu cine trebuie. A vorbit cu domnul Iohannis, care a fost de acord. Domnul Mihalache, celălalt preşedinte al României, am auzit ieri că nu e de acord”, a fost declarația premierului la revenirea în țară.

Replica şefului statului, Klaus Iohannis, a venit pe Facebook: „În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la iniţiativa acestuia (...) Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul îşi propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerenţă a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcţional.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri