La conducerea MAI au fost desemnați nouă miniștri doar în ultimii șase ani

Data publicării:
politisti masini mai

Începând din 2008, au fost numiți nouă șefi la Interne. Niciun ministru nu și-a dus mandatul la sfârșit.

Gabriel Oprea a fost ministru la Interne mai puţin de o lună, în perioada 22 decembrie 2008 - 13 ianuarie 2009, în guvernarea Emil Boc. Problemele lui au apărut după numirea în funcţia de director general al DGIPI a chestorului de poliţie Virgil Ardelean. PSD i-a retras atunci sprijinul politic şi a fost propus pentru excludere din partid şi din funcţia de ministru. Pe 12 ianuarie 2009 Oprea şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru şi s-a retras şi din PSD.

Ministru interimar în locul lui Gabriel Oprea a fost, timp de o săptămână, Dan Nica.

Lui Dan Nica i-a urmat la ministerul de Interne Liviu Dragnea, în perioada 20 ianuarie - 3 februarie 2009. A demisionat însă după 22 de zile de mandat, din cauza numirilor din minister. Premierul de la acea vreme, Emil Boc, i-a refuzat propunerile privind şeful DGIPI şi secretarul de stat în MAI.

Dan Nica a asigurat din nou interimatul la Interne, iar pe 4 februarie 2009 a fost numit în funcţie. A rezistat aproape nouă luni şi a fost demis de Emil Boc pe 28 septembrie 2009, după ce a fost acuzat că a făcut declaraţii care nu se verifică.

În locul lui Dan Nica, ministru interimar în perioada 1 octombrie - 23 decembrie 2009 a fost Vasile Blaga. De la această dată, a fost numit ministru cu funcţii depline. Vasile Blaga a renunţat la funcţie pe 27 septembrie 2010, declarând că gestul său este „o demisie de onoare”. Demisia lui Blaga a venit în urma unor proteste ale poliţiştilor în faţa Palatului Cotroceni, când angajaţii Ministerului au manifestat îmbrăcaţi în uniforme şi au scandat împotriva Preşedintelui.

După demisia lui Vasile Blaga a fost numit, pe 27 septembrie 2010, Traian Igaş. El a fost şef la Interne un an şi patru luni, cel mai longeviv ministru la interne din 2008 şi până în prezent. Mandatul său s-a încheiat o dată cu demisia premierului Emil Boc.

În timpul guvernării Ungureanu, şef la Interne a fost Gabriel Berca în perioada 9 februarie 2012 - 27 aprilie 2012.

În guvernul Ponta I, şef la Interne a fost Ioan Rus în perioada 27 aprilie 2012 - 6 august 2012, după ce mai ocupase funcția în Cabinetul Adrian Năstase. După trei luni şi jumătate, pe 6 august 2012, Ioan Rus a anunţat că şi-a înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, pentru că este un politician onest, corect. Demisia lui Ioan Rus a venit în contextul scandalului referitor la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

În locul său a fost numit Mircea Duşa, care a rămas ministru până pe 21 decembrie 2012, la terminarea mandatului Guvernului Ponta I.

În guvernarea Ponta II, din 21 decembrie 2012 şi până astăzi ministru la Interne a fost Radu Stroe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri