Preşedinta USR, Elena Lasconi, a susţinut, vineri, că poziţia ţării noastre la Conferinţa de securitate de la Munchen este una "opacă", iar românilor trebuie să li se explice "mai mult" şi "mai clar" situaţia, precum şi deciziile care se iau în numele lor.
"Poziţia României la Conferinţa de securitate de la Munchen, unde suntem reprezentaţi doar de ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, este în continuare opacă, aşa cum a fost sub Iohannis. Cu tot respectul pe care-l am faţă de domnul Hurezeanu, o spun deschis că aşteptarea mea este ca măcar acum să începem să le explicăm mai mult şi mai clar cetăţenilor pe care-i reprezentăm şi situaţia, şi ce decizii se iau în numele lor. Altfel, o să ne tot mirăm că îşi fac de cap ruşii cu manipulările lor grosolane", a scris lidera USR, pe Facebook.
Elena Lasconi a subliniat importanţa includerii Ucrainei în negocieri, pentru "o pace durabilă". De asemenea, Europa trebuie implicată, în calitate de "jucător important", nu de "actor pasiv", a adăugat ea.
"În acest weekend, la Munchen, se discută soarta Ucrainei. Sunt încă multe necunoscute, dar măcar se discută despre pace, la aproape trei ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia. În toate discuţiile pe care le-am avut cu oficialii europeni în ultimele luni, am atras atenţia permanent că este important ca Ucraina să fie parte a negocierilor, altfel nu vom avea o pace durabilă. Şi este la fel de important ca Europa să fie implicată, să fie un jucător important, nu un actor pasiv. Dacă Polonia poate să fie un jucător important, poate şi România. Ca preşedinte, voi mobiliza toate resursele ţării pentru ca România noastră să redevină relevantă pe plan internaţional. Istoria noastră se scrie şi în funcţie de ce se întâmplă lângă graniţele noastre, iar noi trebuie să fim prezenţi pentru a ne apăra şi promova interesele", a transmis preşedinta USR.
Conform acesteia, România "lipseşte de la masa la care se iau decizii" privind cele mai importante dintre interesele sale de securitate.
"Acum două zile, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a participat la Bruxelles la reuniunea cu omologii săi din NATO. Ştiţi ce a făcut acolo, aţi înţeles de la domnia sa cum stă România în această Alianţă în aceste vremuri complicate, ce planuri avem? După zece ani de diplomaţie luată pe persoană fizică de către fostul preşedinte, România lipseşte de la masa la care se iau decizii privind cele mai importante dintre interesele sale de securitate. Lumea în care trăim se schimbă cu o viteză uimitoare şi avem nevoie de lideri care să ne traducă corect aceste schimbări şi care să ne ofere garanţia că lucrează în interesul nostru, că fac ceea ce e drept", a menţionat lidera USR.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, participă, de vineri până duminică, la a 61-a ediţie a Conferinţei internaţionale de securitate de la Munchen (Munich Security Conference/MSC 2025). În cadrul MSC 2025 vor fi abordate ameninţările de securitate actuale şi provocările din domeniile politic, economic, comercial şi tehnologic, a informat MAE.
"Între temele majore ale conferinţei se numără ameninţările la adresa securităţii internaţionale generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea transatlantică, apărarea europeană, guvernanţa globală, crize şi conflicte în derulare în plan global. În sesiunile tematice ale conferinţei, ministrul Emil Hurezeanu va prezenta evaluările României privind provocările actuale, cu accent pe deteriorarea situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi implicaţiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pentru securitatea spaţiului euro-atlantic. Ministrul român de Externe se va referi la necesitatea unei păci juste, cuprinzătoare şi sustenabile în Ucraina. Totodată, va sublinia pericolul acţiunilor hibride ale Federaţiei Ruse şi importanţa contracarării acestor acţiuni", se arată în comunicat.
Editor : A.P.