Laszlo Tokes: UDMR a trădat cauza autonomiei

Data publicării:
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes Foto: Agerpres

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, vineri, la Târgu Mureş, la manifestările de Ziua Libertăţii Secuilor”, că liderii UDMR ”au trădat cauza autonomiei”, el susţinând că părţile ungureşti nu au ajuns la o înţelegere comună privind autonomia”. La acţiunile de la Târgu Mureş au participat în total aproximativ 2.000 de etnici maghiari.

tokes
Foto: Agerpres

Europarlamentarul Laszlo Tokes (foto) a spus că „din păcate, încă părţile ungureşti nu au ajuns la o înţelegere comună privind autonomia”, iar puterea este împotriva autonomiei”.

El a adăugat că este dorită mai întâi o înţelegere între maghiari privind autonomia şi apoi cu partea românească” deoarece „fără consimţământul românesc nu se poate realiza autonomia”

„Din păcate încă părţile ungureşti nu au ajuns la o înţelegere comună privind autonomia, puterea este împotriva autonomiei. Noi tindem să ajungem la o înţelegere privind autonomia, prima dată între maghiari, după aceea să  ajungem la înţelegere cu partea românească. Fără consimţământul românesc nu se poate realiza autonomia. Noi avem în primul rând scopul de a realiza autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi după aceea autonomia culturală, care priveşte întreaga comunitate maghiară. Ceea ce vă spun este cuprins în programa UDMR, încă de la bun început. Ei au trădat cauza autonomiei (…)”, a spus Laszlo Tokes.

Liderii UDMR, principalul partid care reprezintă comunitatea maghiară din România, au lipsit, vineri, de la manifestările de la Târgu Mureş.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a participat, vineri, la Târgu Mureş, la manifestările de Ziua Libertăţii Secuilor”, eveniment la care au fost prezenţi aproximativ 2.000 de etnici maghiari.

Manifestarea de la Târgu Mureş a început în jurul orei 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri, unde participanţii au depus coroane de flori şi au fost susţinut discursuri din partea liderilor comunităţii maghiare. Participanţii au participat apoi şi la un marş prin centrul oraşului.

La manifestări au participat persoane atât din judeţul Mureş, cât şi din comunităţi de maghiari din Harghita şi Covasna, cele mai multe venind de la Sfântu Gheorghe, unde vineri dimineaţa a avut loc o acţiune similară.

Preşedintele Consiliului Secuiesc - filiala Mureş, Lazlo Gyorgy, a declarat că organizatorii mitingului militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi au depus în acest sens o petiţie la Prefectura Mureş. Petiţia face referire şi la diferendele apărute cu privire la înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, caz în care există şi o anchetă a Direcţiei Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu, pe motiv că unitatea de învăţământ ar fi luat fiinţă fără autorizaţii.

Acţiunea de la Târgu Mureş a fost susţinută şi de reprezentanţi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, care au anunţat, într-un comunicat de presă, că vor lua parte la manifestările prilejuite de „Ziua Libertăţii Secuieşti” de la Târgu Mureş dar şi că vor mobiliza persoane din comunităţile maghiare din ţară pentru a participa la acest eveniment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri