Legea care elimină 102 taxe, înapoi la președinte

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos
Foto: Inquam Photos

Parlamentul refuză cererea preşedintelui şi votează fără nicio modificare legea care elimină peste 100 de taxe anul viitor.

Decizia a fost luată cu 174 de voturi „pentru” respingerea cererii de reexaminare, 85 „împotrivă” și o abținere.

În Comisia de buget a Camerei Deputaților a fost adoptat un amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.

Rar mi-a fost dat să văd o asemenea înverșunare împotriva unei legi care face atât de mult bine. A fost adoptată, criticată imediat de unii care au votat-o chiar atunci. A fost contestată la CCR, Curtea a respins contestația. A fost retrimisă la Parlament, doar doar să renunțăm la această lege pentru ca românii să stea în continuarea ca în perioada comunistă la cozi și umiliți”, a declarat Liviu Dragnea, după ce deputații au respins reexaminarea legii și au adoptat-o în aceeași formă.

Comisia de buget-finanţe a dat, miercuri, un raport de respingere a cererii preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, după care aceasta a intrat la votul final în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit News.ro.

Decizia a fost luată cu 13 voturi în favoarea respingerii, 9 împotrivă şi o abţinere.

Comisia a adoptat raportul de respingere a cererii de reexaminare cu amendamentul intrării în vigoare a legii la data de 1 a primei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, amendamentul fiind formulat de preşedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Ştefan.

În cadrul dezbaterilor, deputatul USR Cosette Chichirău a solicitat lămuriri privind urgenţa convocării Comisiei de buget.

„După cutremurul de azi-noapte a căzut sistemul informatic şi noi comunicăm prin metode convenţionale (...). Cererea de reexaminare vizează o lege care va trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Taxa radio-tv, eliminarea acesteia trebuie să se reflecte în bugetarea acestor două servicii publice. De aici vine urgenţa. Biroul Permanent s-a întrunit în această dimineaţă şi ne-a făcut această sesizare în raport de urgenţă, noi nu avem decât să dăm curs acestei sesizări", a afirmat Viorel Ştefan.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a mai spus că CCR s-a pronunţat că legea nu conţine nimic neconstituţional, el subliniind că „cererea preşedintelui ţine de oportunitate, nu de constituţionalitate”.

Deputatul UDMR Erdei Istvan a solicitat scoaterea articolului privind eliminarea taxei radio-tv, propunerea acestuia fiind respinsă cu 10 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.

Plenul Senatului a respins marţi, cu 82 de voturi, cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva solicitării preşedintelui Klaus Iohannis votând senatorii PSD, ALDE, UDMR, iar în favoarea acesteia – reprezentanţii PNL, USR şi PMP - 36 de voturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri