Legea care permite doborârea dronelor care intră ilegal în spațiul aerian al României a fost adoptată de Senat, cameră decizională

Data publicării:
BUCURESTI - PLEN - SENAT - 21 OCT 2024
Plenul Senatului. Foto: Inquam Photos/Mălina Norocea

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul legislativ privind controlul utilizării spațiului aerian, care reglementează procedurile prin care armata poate doborî drone care intră ilegal în spațiul aerian al României. Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare o serie de măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene, informează Agerpres.

S-au înregistrat 79 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și două abțineri.

În aceeași ședință de plen, senatorii au aprobat și proiectul de lege care reglementează desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul României în perioade de pace, fără a fi necesară declararea unei stări excepţionale.

Conform USR, senatorii AUR, SOS și POT au votat și de această dată împotriva ambelor acte normative, la fel ca în cazul votului de săptămâna trecută, de la Camera Deputaților.

La fel ca în Camera Deputaților, izolaționiștii au respins vehement ambele proiecte, invocând pretexte ridicole și încercând să blocheze orice măsură care ar întări capacitatea de apărare a României”, se arată într-un comunicat USR.

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare o serie de măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene.

Dronele fără pilot care trec „ilegal” frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi „luat sub control” de către forțele militare române sau ale NATO, conform unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale (MApN)

Astfel, se va crea un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației.

Potrivit unui amendament, se constituie situații în care o aeronavă utilizează neautorizat spațiul aerian național și următoarele:
* unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la producerea unui act de intervenție ilicită la bordul aeronavei, chiar dacă se respectă autorizarea primită;
* unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la existența la bordul aeronavei a unor substanțe sau materiale periculoase, care ar putea fi folosite într-un act de terorism;
* unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații cu privire la existența la bordul aeronavei a unor bunuri sau persoane care, conform obligațiilor, angajamentelor asumate de România prin tratatele internaționale la care este parte sau sancțiunilor internaționale instituite prin actele prevăzute la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare, fac obiectul unor restricții privind utilizarea spațiului aerian național.

Persoanele de drept public și privat care au în proprietate, operează sau administrează obiective care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord au obligația de a implementa și de a menține măsuri de protecție a acestor obiective, prevede un alt amendament.

Potrivit proiectului, prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării se stabilesc: obiectivele care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord prevăzute în proiect; cerințele tehnice generale ale echipamentelor și sistemelor prevăzute, la propunerea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază aprobă ordinele comune referitoare la cadrul de cooperare general privind măsurile dispuse în situații de utilizare neautorizată a spațiului aerian național, aspectele procedurale privind coordonarea în respectiva lege precum și standardele tehnice și operaționale specifice pentru echipamentele și sistemele tehnice necesare implementării măsurilor de protecție, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile...
Digi FM
Livia Eftimie, fosta soție a lui Bordea, reacție după ce s-a spus că ea și Spike s-au despărțit: „Nu sunt...
Pro FM
Thalia a pozat ca o divă în vacanță, într-un costum de baie alb cu decolteu adânc. La aproape 54 de ani, face...
Film Now
Cum și-a început Charlie Chaplin cariera la Hollywood. Fascinanta poveste a actorului
Adevarul
Care a fost adevărata cauză a morții lui Iisus Hristos. Teoriile conspiraționiste privind Învierea...
Newsweek
Ce le transmite Casa de Pensii pensionarilor de Paște: „Aveți încredere în noi. Mult respect”
Digi FM
Ricky Martin, imagini rare cu cei doi copii ai săi, în vârstă de 15 ani: „Soarele strălucește mereu cu acești...
Digi World
Gemeni identici, experiment inedit. Ce s-a întâmplat când unul a ales suplimente alimentare vegane, iar...
Digi Animal World
Un animal misterios le dă fiori oamenilor din Colorado: „Ar putea fi un Chupacabra?”. Imaginile sunt virale
Film Now
Cum a sărbătorit Daniel Craig obținerea rolului James Bond: Eram în supermarket, aveam căruciorul plin cu...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...